Kriptolojik Bir Yazı

Kripto kelimesi İngilizce ve Fransızca’dan Türkçe’ye geçmiş bir kelime olup şu anlamlara gelmektedir; Gizlilik taşıyan belge, görünmeyen, saklı yazı, siyasi inancını saklayan kişi anlamlarına gelmektedir.

Bu ara popüler olan bu kelime özellikle de ekonomi dünyasında popülerliği gittikçe artmaktadır. Bu kelime ülkemizde hemen hiçbir zaman popülerliğini kaybetmemiştir. Her dönemde mutlaka birileri tarafından kullanılmış ve üstlenilmiş bir kelime kripto.

Biz bugün daha çok gündemde olan ekonomi dünyası ile ilgili olana değinecektik ancak birkaç cümle ile kripto kelimesinin münafıklık kelimesini bana hatırlattığını vurgulamadan da geçmeyeyim. 

‘'Ya Göründüğün gibi ol yada olduğun gibi görün’’ yani kripto olma diyor Mevlana. 

Münafık, olduğu gibi veya göründüğü gibi olmadığı için münafıktır. Yani kâfirden daha tehlikeli ve aşağıdır.

Kriptonun her çeşidini gördüğümüz yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz bir çağdayız. Hatta kriptolar çağı da diyebileceğimiz bir çağ. 

Bugün sabah uyanan herkesin birbirine sorduğu ve nasılı niçini birçok kimsenin bilmediği belki de  coinler piyasasında ilkini yaşadığımız bir dolandırıcılık çeşidi artık hayatımızın içinde yerini aldı. 

Şimdiye kadar çok güvenilir dedikleri ve Blockchain (blok zincir) ile milyonlarca kişi tarafından kayıt altına alındığı söylenen bir kripto madencilik borsasının tamamı gitmiş. Yaklaşık dörtyüzbin kişi ve iki buçuk milyar dolar bir paranın varlığından söz ediliyor. 

Bu dolandırıcılık gayet normal geliyor çünkü insanlar kısa yoldan değil köşe dönmek mahalle, ülke hatta dünyayı dönme peşindeler ve birileri bunu çok güzel kullanıyor.

Kriptocu biri, kriptocuları  kriptesel bir yolla kriptolamış. Bu cümle ile ne yazdığımı sormayın çünkü çok kriptoca yazdım.

Bu ülkede epey bir kriptocu var olduğunu biliyorduk ama bu kadar da mı diyebileceğimiz bir rakama ulaştığını ve bir tek borsada dörtyüzbin kişinin dolandırılması hayret verici gerçekten. Kim bu dörtyüzbin kişi diyecektim ki yanı başınızdan hemen kriptolar başlıyor aşikar olmaya.

Allah’ım nasıl bir çağa geldik nasıl bir devir hiçbir şey gerçek değil. Hepsi kripto sevgiden tutunda parasına kadar her şey sahte ve yalancı. 

Son olarak Efendimiz aleyhi salatu ve selamın şu hadisi ile bitirelim ve kulağımıza küpe edelim. 

‘’Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir yemek asla yememiştir.²’’ 

Allah’ım kriptoculuktan sana sığınırız. Ayaklarımızı kendi dinin üzerine sabit kıl. Amin.

Allah’a emanet olun

Vesselam...

foto
Yazar: Yakup Kaya
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal