Okumalı Ama Neyi?

Kur’an’ın ilk emri Oku’dur. Hemen sonraki ayetleri yine ilimle ilgili olmak üzere Allah, Nun ve Kalem ‘e yemin etmektedir. Biz Müslümanlara ilk emir okuyup yazmamızdır. Şunu göz ardı etmeyelim, Allah ile irtibatlı bir okuma ve yazma, başında Allah’ın anıldığı, onun adıyla yapılan bir okumadır. Yoksa oku ne okursan oku minvalinde bir okuma değildir.

İlahi kitapların ilk emirlerine bakacak olursak, Tevrat’ın ilk emri yaşat, onlar öldürüyor, İncil’in ilk emri sev, onlar nefret ettiriyorlar ve biz Müslümanlara ilk emir oku ancak okumuyoruz.

Bir şeyin hakikatine ulaşmak ve o hakikati öğrenebilmek için okumamız gerekir.  Önce kitabı kerimi sonra kendimizi, sonra kâinatı okumalıyız.  Niçin yaratıldık nerden gelip nereye gidiyor ve gitmekteyiz.

Gayemiz nedir? Niçin yaratıldık? 

Bizim hayatımız hep okuma ile yani kitapla yani Kur’an’la irtibatlı olmalıdır, bu irtibat zayıfladıkça kişi rotadan sapar ve hedeften uzaklaşır.  Yani sıratı müstakim üzere kalabilmenin rotada, rayda ve yolda kalabilmek için okumalıyız.

Elimize geçen bu değerli günlerde Kur’an ışığında yaşanılacak olan şeyleri okuyup, hayatımıza aktarmamız gerekirken, biz onlarca TV kanalı ve filmi okuyup vakitti tükettik. Tükettiğimiz şeyin biz olduğunun farkına varamadık. Okumak farkında olmak, farkına varmak ve fark oluşturmaktır.

İşte bu fark ve farkındalık ile hayatı yeniden imar ve inşa etmeliyiz. Bu fark ve farkındalık için yeniden bismillah diyerek yola koyulmalıyız. 

Gelin hep birlikte şimdiye kadar ne okuduklarımıza bir bakalım. Neler okumamız gerekiyordu ve biz neleri okuduk?

Dünya klasiklerini okuyan birinin en azından bir kez de Allah’ın kitabını okuması gerekmez miydi?

Felsefe ve edebiyat parçalayacak kitapların yanında birde bir tefsir okunmalı değil mi?

Kendi halini İlmi halini (İlmihal) okumadan falancanın hayatını okumamalıydık.

Bize fayda sağlamayan, Genel Kültürümüzü arttıracak ama iman kültürümüze faydası olmayan felsefeden ziyade bir akait okumalıydık değil mi?

Nefsimizin hoşuna giden (A) sosyal medya okumaları yerine Efendimizin (s.a.v) ‘’İki günü bir olan ziyandadır’’  hadislerinden bir bukle okumalıydık değil mi?

Gelin öze yani vahye dönüş yapalım. Allah’ın razı olacağı bir okuma yapalım. O okuma sayesinde hayatı yeniden anlamlandıralım ve gereği gibi Allah’a kul olup habibine ümmet olalım.

Selam ve Dua ile

foto
Yazar: Yakup Kaya
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal