Şimdi Yağmur Zamanı ve Islanmak Vaktidir

Ramazan’ın anlamı; ‘’Ramadiyyu’’ yaz aylarının sonunda yağan yağmura verilen addır. Yaz ayının tozunu, yerdeki çer-çöp kiri temizleyen yağmur gibi Ramazan ayıda Mü’min’i öyle günah kirlerinden temizler. Yine Ramazan’ın diğer manası ‘’Ramad’’  yani ‘’Yanmak’’ ’tır. Çok kızgın çöle de Ramda denir. Bu ayda Mü’min tuttuğu oruç ile günahlarını yakıp yok eder.

Bizler de yaz ayımızı geçirdik tam on bir ay, işte yağmur, şimdi ıslanma vakti. Şimdi arınma vakti. Günahlara tövbe iyiliklere ulaşma vaktidir.

Şimdi yanma vakti. Şimdi yakma vaktidir, günahları eritme vaktidir. Geldi aylara sultan, geldi Ramazan…

Ramazan ayında İslam’ın beş şartından biri hariç geriye kalan İslam’ın bina edildiği şartların tamamının yapıldığı aydır.

Bizden önceki ümmetlere farz olduğu gibi bize de farz olan Oruç…

Bakara suresi 183. ayeti ile ‘’Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı.’’  ilahi hüküm ile yükümlülüğe dönüşen ibadet ayıdır Ramazan.

Ramazan fakirlerin halinden anlama ayıdır. Yoksa aç kaldık diye akşam bütün hıncımızı alırcasına sofradan hiçbir şeyi eksik etmemek değildir. Yoksula benzeme ayıdır. Karnına taş bağlayan Peygamber’in ümmeti olduğumuzu hatırlama ayıdır.

Ramazanın sonunda bayram var, sevinç var ancak kafayı yemekle bozanların Ramazan’dan alacakları nasip şeker bayramı ile son bulacaktır. Ramazan boyu düşen kan şekerini ancak glikoz yiyerek karşılayacaklardır.

Mümin içinse Ramazan (Fıtır) Bayramı yani kulluk ile geçirilen bir ayın ardından, Rabbinin emirlerini yerine getirmenin sevinç günüdür.

Ramazan geldi acaba teravihi kaç rekât kılalım konulu tartışmalar yine başladı. Kısaca kimin kaç rekâta ihtiyacı varsa o kadar kılsın desek herhalde yanlış olmaz.

Ramazan tatil ayı değildir. Ramazan çalışma ayı, yorulma ayıdır, rahmetle ıslanma ayıdır. Rahmetin sağanak halde yağdığı bu ayda çalışırsak inşallah ebedi âlemde rahat ederiz. Birden yedi yüzlere kadar verilen sevaplardan faydalanma ayı. Günü oruçla, mukabele ile akşamı iftarla, teravihle, gecesi sahur ile hep ibadet hep ibadet...

On bir ayın sultanı on bir aya sultan olarak gelen bir ay.  Geldi işte gidiyor…

Kur’an ayı bir ömre bedel bir gece yani Kadir va,r yani vahiy ile geçirilecek vahye muhatap olunacak bir geçe vahiysiz geçen bir ömürden kıymetli ve değerli bir gece. Rabbim Ramazan’ın kadrini bilenlerden eylesin bizi.

Ramazan, Bab-ı Reyyan’dan geçmek için fırsattır. 

Son olarak Ömrümüzün tamamını Ramazan ayındaki gibi geçirirsek, namazla, oruçla, Kur’an’la, sadaka, zekat, kem sözden ırak ve diğer ibadetleri Ramazan’daki şekli ile tüm aylara yayar isek bilelim ömrümüz Ramazan olmuş olur.  Ömrümüz Ramazan olursa bilelim ahiretimiz bayram olur.

Ömrü Ramazan olanın ahireti bayram olur.

Vesselam.

 

foto
Yazar: Yakup Kaya
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal