Mutasyona uğrayan bir tek korona mı?

Korona mutasyona uğramış. Acaba mutasyona uğrayan bir tek korona mı?

Mutasyon genel olarak bir değişim ve dönüşüm faaliyetidir. Genetik dizilimde meydana gelen kalıcı değişim olarak ifade edilir, bir canlının yaşamını arttıran değişime olumlu, yaşamını, ömrünü azaltana ise zararlı mutasyon denilmektedir.

Sadece değişip dönüşen bir tek korona mı yoksa toplum olarak bizde az biraz mutasyona uğradık mı? Bugün toplum olarak bizde meydana gelen zararlı mutasyonlardan bahsetmeye çalışacağız.

Toplum olarak neleri değiştirdik? DNA ve genlerimizde bulunan neler değişime uğradı?  

Övünç duyduğumuz, rahatça bahsettiğimiz bizi biz yapan değerlerimizden neler mutasyona uğradı, hangi değerlerimizin genleri değişti?

Ticaretin tüccarın genleri değişti. DNA ve RNA dizilimleri kaydı, nasıl mı? Mutasyondan önce bir tacirin borcuna karşılık söylediği söz senetti. Borcumu şu gün alacağım veya vereceğim der, o gün alır veya verirdi. Ya şimdi çek ve senet ile dahi tahsil edememektedir. Bir tacir için faiz ve banka ticaretin vazgeçilmezi olmuştur. Bankasız, faizsiz ticaret olmaz işte bu, bir tacir için koronanın en tehlikeli mutasyonudur.

Aile olgumuz değişti, değişiyor,  değiştirilmekte. Daha önce okul kitaplarımızda geçen, geniş aile dar aile kavramı vardı. Çocuklara öğretilirdi. Bırakın geniş aile, dar aile kavramını çocuklar dede ve ninelerini tanımıyor. Dedeyi, nineyi bırakın, hatta anne ve babasını tanımıyor çünkü bakıcı elinde büyüyor. Bakıcı elinde büyürken annenin merhameti, baba şefkatine uzak kalıyor ve çocuk daha dünyaya gelir gelmez ailede bir mutasyon başlıyor.

Ümmet olarak bir vücudun azaları gibiydik, bir uzva isabet eden hastalık diğer azaları da rahatsız ederdi. Şimdi değil ağrısını duymak, üzüntüsüne ortak olmak, o uzvu koparıp alsalar haberimiz olmayacak, insanların dünya kadar derdi tasası var. ‘’Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur.’’ Bir dünya mutasyona uğradık.

Korona ile birlikte birde teknolojik mutasyona uğradık. Artık herkesin sanal bir âlemi, sosyal bir ortamı bulunuyor. Kimsenin kimseye ihtiyacı yok, herkes hayal ettiği ve kendisinin olmasını istediği bir ortam ve sosyal bir alan kurmuş. Bu sayede hayaller gerçek, gerçekler ise hayal olma yolunda…..

Kendimizi virüsten izole etmek için uğraştığımız kadar, kötü ahlaktan arındırmak için uğraştık mı?

Mikrop bulaşacak diye elimizi dezenfektan, kolonya ile temizleyip arındırırken, dilimizi, zihnimizi, gözümüzü, kulağımızı aynı hassasiyetle korumaya çalıştık mı? Cevap hayır ile bu koronanın en tehlikeli mutasyon halidir.

Tam aşı gelmekte, geliyor, geldi derken birde bakmışsın ömür tükenmiş mutasyon sonra ermiş.

Selam ve dua ile

foto
Yazar: Yakup Kaya
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal