Atıyorum…

"Atma kardeşim niye atıyorsun belki lazım olur” diyesi geliyor insanın. Bugün atmaktan bahis edelim. Kim neleri atıyor, nereye atıyor, niye atıyor…

“Farz edelim ki” kelimesinin yerini dolduran bir kelime, farz edelim anlamını muhatabına fehmettiren bir kavramdır. Zamanla kullanılmaya kullanılmaya dil bilimciler tarafından belki de Arap diline muhalefetten yerini doldurmaya çalıştıkları bu kelimeyi ikame edecek yeni bir kelime olarak varsayımı ön plana koydular.  Daha sonraları bu iki kelime farz edelim ki ve varsayımın yerine yeni bir kelime ‘’atıyorum’’ konuldu.

Bu iki kelime ile insan söyleyeceği örneklendireceği veya kurgulayacağı bir anlam dizesi meydana getirebilecek iken niye atıyorum der.

Dilimize pelesenk olan bu kelime aslında kelime dağarcığımızın ne kadar az olduğu, kelime dünyamızın ne kadar kuru ve mat olduğu, dil tükenmişliğinin en büyük delilli olsa gerek.

Özellikle “Z kuşağı” olarak tarif edilen kuşak için atılmayacak, terkedilmeyecek bir kelime olmuştur atıyorum, “Z kuşağı” için atıp tutmaktan başka yol ve çare yok gibi… Üstelik bu kadar bilgi içinde bu kadar cehaletin karanlık dehlizlerinde kalmak tarihin hiçbir döneminde vuku bulunmamıştır herhalde.

Bu kuşağın kendisini tarif ve ifade etmeğe dahi mecali yok. Konuştuklarında cümlelerinden ‘’atıyorum’’ kelimesini çıkarırsanız geriye atmadıkları bölüm kalacak onun da bir yekûn tutmadığı görülecektir.  

Atmanın sallamanın haddi de yok hesabı da,  kim ne kadar atıp ne kadar çok tutarsa.  

İlk emri ‘’Oku’’ olan kitaptan ve onun gösterdiği hayattan mahrum kalırsak atmak zorunda kalırsınız. Kelimeler ve ifade ettikleri anlamlar değerli ve kıymetlidir. Toplum olarak bizlerin kitap okumadığı ve kendimizi ifadede zorlandığımızı gösterir, bunun için bol bol kitap okumalıyız. 

Mesela, örneğin ve Farz-ı muhal ve daha kullanabileceğimiz birçok kelime varken argo olarak kullanılan ve konuşmalarımızı meşgul eden bu kelimeden kurtulmaya çalışmalıyız.

‘’Atmadan’’  yıkmadan inşa ederek konuşmalı ve yaşamaya gayret etmeliyiz.

Selam ve dua ile.

 

 

 

foto
Yazar: Yakup Kaya
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal