Eğil ne istiyor? HÜDA PAR Belediye Başkan Adayı ne vadediyor?
Peygamberler kabirlerinin bulunduğu ziyaret tepesi ve kenarında Dicle barajıyla Diyarbakır'ın turizm kenti olarak bilinen Eğil ilçesiyle ilgili kendilerine iletilen sorunları dile getiren HÜDA PAR Belediye Başkan Adayı Ali Durgunsu, yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik hazırladığı projelerle ilgili bilgi verdi.
Eğil ne istiyor? HÜDA PAR Belediye Başkan Adayı ne vadediyor?

31 Mart yerel seçimlerin yaklaşmasıyla beraber yıllardır sürdürdüğü ziyaretleri sıklaştıran HÜDA PAR Belediye Başkan Adayı Ali Durgunsu, kırsal mahallelerin yol ve su sorunlarından ilçe merkezindeki ulaşım sorununa, turizm faaliyetlerine yönelik çalışmalardan gençler için çeyiz paketi programına kadar birçok alanda projelerinin olduğunu belirtti.

HÜDA PAR Belediye Başkan Adayı Durgunsu, adaylığın açıklandığı günden bu yana yaptığı çalışmaları özetleyerek, "Daha önce de alanda olsak da 31 Mart yerel seçimleri için yaklaşık 1,5 aydır köy köy ev ev dolaşıyor, kafe ve kafeteryalara gidiyor, insanlarımız olduğu her yeri ziyaret ediyor; onların dertleriyle dertleniyor, sorunlarına eğiliyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. Yani neredeyse gitmediğimiz köy, ziyaret etmediğimiz ev yok. Geriye kalanları da bu günlerde ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinleyeceğiz, onlar için hazırladığımız projeleri kendileriyle paylaşacağız ve desteklerini isteyeceğiz." dedi.

İlçe halkının taleplerini sıralayan Durgunsu, "Eğil halkı bizden başta hizmet, hizmette adalet, sorunlarını dinleyecek ve onlarla hemhal olacak bir ortam istiyor. Hizmette adalet, gerçekten çok önemli bir husustur. Aç kalacak isek beraber kalacağız ama varsa bir şey adalet çerçevesinde paylaşıldığı vakit onun gereği yapılacaktır. Nitekim halkımız vefalı ve insaflıdır, adalet ve hizmeti gördüğü vakit onun gereğini yapar." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır-Eğil arasında yıllardır yarım bırakılan yolu tamamlayacağız"

Yaptıkları ziyaretlerde kendilerine iletilen sorunlar ve söz konusu problemlere ilişkin hazırladıkları çözüm projelerinden bahseden Durgunsu, şu ifadelere yer verdi:

"Belediye hizmet yeridir. Takdim edilen projelerin ayağı yere basan ve halkın bildiği projeler olması gerekir. Bizler projelerimizi halkımıza sunuyoruz. Kırsal mahallelerimizdeki vatandaşlarımızın şikayetleri var. Birçoğu bu asırda yazın su, kışın elektrik sorununu yaşadığını anlatıyor. İlçemizde yapılmamış, yarım bırakılmış yollarımız var. Bu yönde hazırladığımız projelerden biri, Diyarbakır-Eğil arasında yıllardır yarım bırakılan bir yolumuz var. Bir yere kadar geldi, sonrasında ilerlemedi. Bizler o yolumuzu tamamlamayı vadediyoruz."

Durgunsu, "Etrafı sularla çevrili olan topraklarımızı suya kavuşturamadık. Bu sorunla ilgili hazırladığımız projede DSİ ile iş birliği halinde yüksek yerlere gölet yaparak damlama usulü ile topraklarını sulama yer alıyor. Adalar köyü dediğimiz bu bölgede barajın aramıza girmesinden dolayı köprüyle ilgili sıkıntılarımız var. Köprü maliyeti yüksek olsa da insanlarımız da hizmete layıktırlar. Bizler siyaseti insanlara hizmet olarak görüyoruz. Bu manada onların sorunlarının, ulaşımla ilgili problemlerinin giderilmesi gerekir. Ulaşım noktasında feribotumuz bir ay çalışıyorsa maalesef üç ay ve hatta bazen bir yıla kadar süreli olarak çalışmıyor. Bu köylülerimizin ulaşımlarını kolaylaştırma hususunda projemizi kendilerine vadettik. Burada hem yaya hem de araç geçişi noktasında sizlere gerekli yardımı yapacağız." şeklinde konuştu.

Eğil'in turizm kenti olması münasebetiyle barajın bir tarafındaki yollar dikkat edilerek yapılsa da barajın öteki tarafındaki insanların halen 20 yıl önce dökülen beton yolu tercih etmeye mecbur bırakıldığına dikkat çeken Durgunsu, bu yolla ilgili sorunları gidereceklerinin altını çizdi.  

"Terkan Bölgesinin su ve ulaşım sorunlarının çözümüne ilişkin projelerimiz var"

Terkan Bölgesi ile ilgili başlıca sorunları dile getiren Durgunsu, "Terkan, ilçemizin güneydoğusuna düşen ve yoğun nüfusun olduğu bir bölgedir. Terkan Bölgesinde kış öncesi bazı yollar kazındı ama yeni yollar yapılmadığı için halk çok mağdur. İlçeyle ulaşım noktasında sıkıntıları var. Bizler, Sarıcadan başlamak kaydıyla oradaki köylerimize hafta içi her gün saat 8.30-14.30 saatleri belediye otobüslerimizle ilçe-köy seferleri düzenleyeceğiz. Yatır ile Baysu mahalleleri arasında Diyarbakır yoluna da bağlanabilen bir yolumuz var ve Maalesef bu yolumuz şu an kullanılamayacak durumdadır. Bu yolu yapma sözü veriyoruz." diye belirtti.

Durgunsu, "Bu bölgede 8 kırsal mahalle mezralarıyla beraber baraj ve çay yanından geçmesine rağmen ciddi manada su sıkıntısı yaşıyor. Nihayetinde bu sulardan Irak'a, Basra körfezine kadar gidip oradaki toprakları sularken bizler neden bu barajlarımızdan istifade etmeyelim? Bu sorunla ilgili girişimlerde bulunacağız." ifadelerine yer verdi.

"Evlenecek gençlerimize çeyiz yardımında bulunacağız"

Gençlerle ilgili projelerinin olduğunu kaydeden Durgunsu, "Gençlerimizi erken yuva sahibi yapıp onları aile ortamına katma, olabilecek sorun ve sıkıntılardan kurtarma gayesiyle kendilerine çeyiz yardımında bulunacağız. Bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız." şeklinde konuştu.

Hayvancılık sektörünün daha iyi seviyelere gelmesi için gayret sarf edeceklerini dile getiren Durgunsu, "Hayvancılığın olduğu bir bölgedeyiz ama maalesef tüm teşviklere rağmen istediğimiz bir noktada değiliz. Bu hususta hayvansal besinlerin piyasaya sürülmesi noktasında halkımıza yardımcı olacağız. Özellikle tüm köylerimizde hayvan indirme-bindirme rampalarını inşa edeceğiz. Suya kavuşan köylerimizde ortak çeşmeler yapacağız." ifadelerini kullandı.

Erkek taziye evleri yanında bayan taziye evlerinin olması için katkı da bulunacaklarını ifadelerine ekleyen Durgunsu, ziyaret tepesine yönelik yerli ve yabancı turistler için hazırladığı projeden de söz ederek şunları söyledi:

"Ziyaret tepesi, ilçemizin şeref abidesi ve peygamber kabirlerinin bulunduğu bir tepedir. Buraya yurt içinden veya yurtdışından gelen misafirlerimiz oluyor. Burası ile ilgili misafirhane projemiz var. İnşallah bizler bu ziyaret tepesinde gelen ziyaretçilerin rahat edebileceği bir ortam sunup 50 yataklı misafirhane yapacağız. Halkımız ve gelen misafirlerimiz buna layıktır. İlçemiz, bizden öncekiler tarafından tanıtılmaya çalışılmış ama yeteri kadar halen tanınmıyor. İlçemizi manevi değerlerine uygun bir şekilde ilçemize hizmet edeceğiz ve buraya gelen insanlarımıza manevi dinamiklerimiz tanıtmaya çalışacağız."

"Köylerine gitmeyi bekleyen bayanlarımız için ilçe merkezinde sosyal tesis yapacağız"

Kırsal mahallelerden ilçe merkezine gelip araç harekât saatini park köşelerinde saatlerce beklemek zorunda kalan bayanlar için sosyal tesis projelerinin olduğu bilgisini paylaşan Durgunsu, "Köylerden ilçe merkezine gelen anne ve bacılarımızın oturup dinlenebilecekleri bir yer yok. İlçeye gelen anne ve bacılarımızın iki cami arasında parkın orta yerinde ezile-büzüle oturmalarındansa ilçe merkezinde annelerimizin çocuklarıyla beraber bekleyebilecekleri bir sosyal tesis yapacağız." diye belirtti.

Son olarak yeni oluşturulmaya çalışılan yerleşim yerleri ile ilçe merkezinde yaşanan ulaşım sorununa yönelik çözüm odaklı projelerinin olduğuna vurgu yapan Durgunsu, "İlçemiz dar bir alana kurulmuş, TOKİ'ler Diyarbakır Caddesi üzerine yapılmış. Yeni hastane için verilen güzergâh ziyaret yolu üzerinde. Haliyle ilçe halkı ulaşımda zorluk çekiyor. Bizler saatte bir olabilecek şekilde hastane, okul, TOKİ, ziyaret tepesi ve nüfusun yoğun olduğu dere mahallesine araç tahsis edeceğiz. Maliyetine olabilecek

şekilde halkımız gidiş-gelişlerini sağlayabilecek. Böylelikle oradaki halkımızın mağduriyetini gidermeye çalışacağız." dedi. (İLKHA)

 

Kategori: Siyaset
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-