İmam-Hatip Çakar: Sıla-i rahim yapmak en büyük zenginliktir
İmam-Hatip Hadi Çakar, akrabayla dayanışma ve bağları sıkı tutma anlamına gelen sıla-i rahim hakkında önemli açıklamalarda bulunarak en büyük zenginliğin akraba bağlarının korunması olduğunu ifade etti.
İmam-Hatip Çakar: Sıla-i rahim yapmak en büyük zenginliktir

Akraba ziyareti, sıla-i rahimin tüm yakınlarla bağı diri tutma ve zor anlarda birbirlerine sırt olmaları şeklinde anlamlandıran Çakar, bunun bir ibadet türü olduğunu ve İslam dininde çok önemli bir konu olduğunu belirtti.

"En hayırlı amel nedir sorusuna cevaben akrabayı ziyaret etmek şeklinde buyuruyordu"

Sıla- i rahim konusunu ayet ve hadisle örneklendiren Çakar, "Sıla-i Rahim konusunda yüce Allah Ayet-i Kerimesinde, ‘Akrabaya hakkını ver’ şeklinde ilk bahsi geçmektedir. Akrabayı gözetme, kollama, sırt çıkma yani sıla-i rahim sadece İslam dininde yer almaktadır. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam bu konuya çok ehemmiyet vermiştir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a gelen sahabelerin en hayırlı amel nedir sorusuna cevaben akrabayı ziyaret etmek şeklinde buyuruyordu. Bir Hadis-i Şerif’te, ‘kim rızkının gelişmesini ve ömrünün uzun olmasını istiyorsa sıla-i rahim yapsın’ şeklinde buyurmaktadır. Dolayısıyla sıla-i rahim bizler için en büyük zenginliktir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde kendisini büyük bir sevinçle karşılayan halk, kendisinden ilk şu cümlelere şahit olarak, ‘selamı yayın, yemek yedirin, sıla-i rahimi yerine getirin, akrabalarınızla bağlarınızı koparmayın, insanlar uyurken namaz kılın ve cennete selametle girin.’ Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın ilk cümlelerinde akrabaya karşı olan ehemmiyetine hepimiz şahit olmaktayız." şeklinde ifade etti.

Akrabalar arasında ayırımın gözetilmemesinin gerektiğine dikkat çeken Çakar, "Sadece hali yerinde olan akrabayı ziyaret etmek büyük bir eksiklik olup asıl olan muhtaç akrabaları da ziyaret etmek gerekir. Yardıma muhtaç olduğu anda, o kötü anında o akrabaya elimizi uzatmalıyız. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, yoksula fakire verilen sadaka bir sevap olup akrabaya verilen yardım ise 2 sevap sayıldığını buyurmaktadır. Bir diğer Hadis-i Şerif’te ‘sıla-i rahimi kesen cennete giremez’ buyurmaktadır." dedi.

"Çocuklarını sürekli akrabalarıyla hep ilişki içerinde kaynaştırılmaları gerekir"

Çakar, teknolojinin ilerlediği bir çağda çocukların bireyselleşmeye gitmesiyle dinde önemli bir konumda olan akraba konusunda geride kaldıklarını ifade ederek, "Özellikle günümüz teknolojinin, insanları bireyselleştirdiği bir çağda olmamızın hasebiyle akraba ziyaretleri azalmış durumdadır. Ramazan Bayramı’nın arifesinde olmamızın hasebiyle Müslümanların sıla-i rahim görevini çok güzel bir şekilde yerine getirmesi lazım. Özellikle dede torun ilişkileri arttırılması lazım. Bu hem kültür hem de örf açısında da çok önemlidir. Bu adedin sürekli olması lazım. Bu konuda ebeveynlere iş düşüyor. Çocuklarını sürekli akrabalarıyla hep ilişki içerinde kaynaştırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklar sürekli teknolojiye bağımlı kalıp sosyalleşme konusunda hep geride olacaklardır. Akrabalık bağlarını gözetmek insana hem bu dünyada fayda sağlayacak, ömrü uzatacak hem de ahirette de Allah’ın hoşnutluğundan vesile olacaktır inşallah." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

 

Kategori: Röportaj
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-