Halk: Asgari ücret yükselince ürünler de zamlanacaksa aynı kalsın
Asgari ücrete yapılacak yeni zamla ilgili konuşan Şanlıurfa halkı, yeni asgari ücretin en az 20 bin TL olması gerektiğini söyleyerek asgari ücretin yükselmesi ile ürünlere de zam gelecekse bir şeyin fark etmeyeceğini söylüyor.
Halk: Asgari ücret yükselince ürünler de zamlanacaksa aynı kalsın

2023 yılında 11 bin 402 TL olarak belirlenen asgari ücrette, 2024 yılı için artış yapılması bekleniyor.

Yeni yılla birlikte asgari ücretin miktarı ilgili İLKHA'ya konuşan Şanlıurfalılar, en az 20 bin TL olması gerektiğini ifade etti.

Yapılacak yeni zam ile ürünlerin de fiyatının yükselmemesi için yetkililerin denetim yapmasını isteyen Şanlıurfa halkı, alım gücünün artırılmasını istedi.

"20 bin TL asgari ücret için uygun"

Mevcut asgari ücretin ihtiyaçları karşılamadığını belirten Eyüp Yıldız, "Ortalama bir aile için 11 bin 400 TL bir para birimi değil. Kirada oturan bir insan bu parayla ne yapacak, nasıl geçinecek? İnsanların halini görüyorsunuz, Kesinlikle kınamıyoruz ama belediyede çöpçü olarak çalışan bir insan 25 bin TL para alıyor fakat emekçi bir adam sabah 7'de kalkıyor akşam saat 8'e kadar çalışıyor, eline geçen para 11 bin 400 TL.  Adamın 3 tane çocuğu varsa bir de evi kiraysa nasıl karşılayacak? Asgari ücretle çalışamam. Eğer ben geleceğimi düşünüyorsam asgari ücretle çalışamam. Bir ay boyunca yemeden içmeden çalışacaksın, 11 bin 400 TL alacaksın. Ev kirasına 5 bin TL, gider 3 bin TL, elektrik ve su 2 bin TL, 10 bin TL ediyor. Bin 400 TL de senin yemeğin mi? 20 bin TL asgari ücret için uygun ama şöyle bir şey var bizim insanımız merhametsiz. Senin evinin kirası bin 500 TL ise sen niye 5 bin TL yapıyorsun! Her şeyden önce vicdan, Allah herkese akıl fikir versin, diyecek bir şey yok." şeklinde belirtti.

"Asgari ücret olduğu yerde kalsın ama ürünlere zam gelmesin yeter"

Belirlenecek yeni asgari ücret ile birlikte ürünlere zam gelmemesi gerektiğini söyleyen Abdulkadir Korkmaz, "Asgari ücrete zam yapılmasın ama ürünlerin fiyatı yerinde kalsın. Milletin alım gücü yok, alım gücü olmadıktan sonra asgari ücret isterse 40 bin TL olsun. Kiralık bir evde oturan asgari ücretli 10 bin TL'den aşağı ev bulamıyor, peki bu adam neyle geçinecek? Asgari ücrete istediği kadar zam yapsın, alım gücü olmadıktan sonra millet perişan bir şekilde ortada kalacak. Asgari ücret olduğu yerde kalsın ama ürünlere zam gelmesin yeter. Enflasyon zaten aldı başını gidiyor, milletin perişanlığı ortada. Baştakilerin elini taşın altına koyması lazım. Kendilerini düşündükleri kadar biraz milleti düşünsünler." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretin 25 bin TL olmasını düşünüyorum"

Alım gücünün olmadığını dile getiren İbrahim Halil Buse, "Yeni dönemde asgari ücretin 25 bin TL olmasını düşünüyorum. O kadar ancak tatmin eder. Vergi zamlarından dolayı zaten etkileniyoruz. 25 binin üstünde olmalı, altında kesinlikle olmaz. Yeni asgari ücret gelecek zamlarla birlikte inşallah tatmin eder. Alım gücünden hiç memnun değiliz. Ekonomik olarak iyi değiliz." diye konuştu.

"Paramızın alım gücü kalmamış""

Geçmiş yıllarda alınan asgari ücretle birlikte alım gücünün fazla olduğunu vurgulayan Aziz Saitoğlu, "Asgari ücret şu anki şartlara göre en az 19-20 bin TL olmalı çünkü insanların alım gücü çok zayıf ve düşük. Asgari ücreti takip ediyorum, 15-16 bin TL diyorlar hatta 16'nın üzerinde çok duruyorlar. 16 bin TL de yetmeyecek gibi duruyor çünkü hiçbir şey yerinde durmuyor. 2,5 - 3 sene önce 2 bin 700 TL asgari ücret alıyorduk. O zaman 2 bin 700 TL alan kişi bugünden çok daha fazla alım gücüne sahipti. Maalesef üzülerek söylüyorum, paramızın alım gücü kalmamış." şeklinde konuştu.

"Asgari ücret bence 20 bin TL olmalı"

Asgari ücretin en az 20 bin TL olması gerektiğini belirten Hüseyin Konuk, "Asgari ücret bence 20 bin TL olmalı çünkü yetmiyor. Masraf ağır. 1 kilogram et 300 TL, ekmek 6 TL. Bu yüzden en az 20 bin TL olmalı. Eskiden bir torba şeker alıyorduk, şimdi 5 kilogram alamıyoruz. Zam, zam nereye kadar? Hükümet bu duruma bir el atmalı. Zengini zengin, fakiri ise batıyor. Orta kısım kayboldu." diye konuştu.

Arif Akciğer ise "Asgari ücrete zam yapılır ama her şeyin fiyatı yükselirse aynı şey oluyor. Aynı hesaba çıkıyor, yükselmesinin bir anlamı yok. Her şey yine zamlanacaksa yükselmesin. Herkes geçim sıkıntısı derdine düşmüş." dedi. (İLKHA)

 

Kategori: Röportaj
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-