Miraç Kandili'nde depremde hayatını kaybedenler için dua edildi
6 Şubat Depreminin yıldönümünün denk geldiği Miraç Kandili'nde eller depremde hayatını kaybedenler için semaya açıldı.
Miraç Kandili'nde depremde hayatını kaybedenler için dua edildi

İsra ve Miraç olayının gerçekleştiği Miraç Gecesi münasebetiyle Diyarbakır'da Selahaddin Eyyubi Camiinde Kandil programı düzenlendi.

Asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depreminden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır'da idrak edilen Kandil programında depremde hayatını kaybedenler için dua edildi.

Yatsı ezanının okunmasıyla camiye akın eden Diyarbakırlılar, eda ettikleri namazın ardından kandil programına katıldılar.

Selahaddin Eyyubi Camii imam hatiplerince yapılan Kur'an-ı Kerim tilaveti, okunan kaside ve mevlidin ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük, yaptığı vaazda bu gece yapılması gereken ibadetlerden ve ehemmiyetinden bahsetti.

İsra ve Miraç olayıyla beraber bu gecede Bakara suresinin son ayetlerinin nazil olması, 5 vakit namazın farz kılınması ve şirk harici büyük günahların affedilmesine yönelik müjdelerin yer aldığına temas eden Büyük, bu gecenin özellikle namaz ibadetiyle ihya edilmesi yönünde tavsiyede bulundu.

"Bu geceyi anlamak ve anlamlandırmak için namazlarımızı gözden geçirmeliyiz"

İsra ve Miraç olayını özetleyen Büyük, "Bu gece Resulullah Sallallahu Aleyhivesellemin Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya geceleyin yürütülmesi, ardından Mescid-i Aksa'dan Rabbimizin katına çıkarıldığı gecedir. Bu gece İsra ve Miraç olayı gerçekleşiyor. Ayette 'Kulunu bir gece, Mescid-i Haram'dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah celle celâluhu, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir.' diye buyuruluyor. Bu olayın ardından Efendimiz Rabbimizin katına çıkarılıyor ve bunu bizzat Efendimiz Sallallahu Aleyhivesellem bizlere anlatıyor." dedi.

"Bu geceyi bizler için anlamlı kılan Aleyhisselatu Vesselam Efendimizin bu yolculuktan bize getirdikleridir" diyen Büyük, "Yolculuk dönüşünde ümmetine hediye olarak getirdiği Bakara suresinin son ayetleri bu gece nazil olmuştur. Allah Resulü Sallallahu Aleyhivesellem yatmadan önce Amennerresulü'yü mutlaka okur, ondan sonra yatarmış. Amennerresulü faziletli bir bölüm olması dolayısıyla her Müslümanın yatmadan önce okuması Efendimizin sünnetidir. Diğer getirdiği de bir müjdedir. Bu müjde Allah'a şirk koşma haricinde Ümmet-i Muhammed'in tevbe etmesi halinde tüm büyük günahlarının affedileceğidir." ifadelerini kullandı.

Büyük, "Üçüncüsü ise Müminlerin de miracı olacak hadise namaz, Ümmet-i Muhammed'e 5 vakit olarak farz kılınmıştır. Ondan dolayı Allah Resulü namazı 'Namaz Müminin miracıdır' diye tarif eder. Günde 5 defa bu ibadeti yerine getiren Rabbinin katına yükseliyor. Öyleyse bu geceyi anlamak ve anlamlandırmak için namazlarımızı gözden geçirmemiz, varsa kaza namazlar eda etmek, yoksa nafile namazlarla değerlendirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Program, yapılan dua ile sona erdi.

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-