Bayramda nasıl beslenilmeli?
Ramazan Bayramı'nda beslenmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Sonay Gökçeoğlu, yağlı ve aşırı şekerli besinlerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Bayramda nasıl beslenilmeli?

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Sonay Gökçeoğlu, vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirmeleri için önerilerde bulundu.

Ramazan ayının bitmesiyle tekrar normal beslenme düzenine dönüleceğini söyleyen Gökçeoğlu, bu nedenle insanlarda aşırı bir yemek yeme isteği oluştuğunu belirtti.

Gökçeoğlu, Ramazan'da uzun açlığa bağlı olarak metabolizmanın yavaşladığını, bu duruma aşırı yemek yeme isteğinin eklendiğinde çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşılabilineceğini vurguladı.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini tavsiye eden Gökçeoğlu, günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.

"Aşırı bir yemek yeme isteği oluşuyor"

Beslenmede bayram sürecinin kritik olduğunu söyleyen Gökçeoğlu, "Hepimizin bildiği üzere tüm İslam âlemi bayram sürecine geçmektedir. Bir aylık oruç süresince sahur ve iftar şeklinde iki öğün yemek ve uzun süreli açlık dönemlerine vücudumuz uyum sağlamıştır. Özetle hiçbirimizin beslenme düzeni bir önceki ile aynı değil. Ramazan'ın bitmesi ile beraber elbette hepimiz normal beslenme düzenimize döneceğiz. Ancak bu beslenme sürecine geçişte, normale dönüşte Bayram sürecini oldukça kritik olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Ramazan'ın bitmesiyle gelen rehavet, oluşan tatil algısı, Bayram ziyaretleri ve bu gibi durumlardan dolayı hepimizde aşırı bir yemek yeme isteği oluşuyor. Ramazan'da zaten uzun açlığa bağlı olarak metabolizmanız yavaşlamıştı, bu duruma Bir de aşırı yemek yeme isteği ve yemek yeme durumu eklenince çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabiliyoruz." dedi.

"Çok aşırı yenildiğinde mide bulantıları oluşur"

Bayramda beslenmeye yönelik önerilerde bulunan Gökçeoğlu, "Bayramın birinci gününden üçüncü gününe kadar giderek artan porsiyonların tercih edilmesi temel mantığımız olması gerekiyor. Kültürel alışkanlıklar da var. Tabii ki kızartma, yağlı besinler, aşırı şekerli besinler bunların kahvaltıda tercih edilmesini çok istemiyoruz. Ayrıca sadece kahvaltı değil diğer öğünlerde de kızartma ve yağlı besinlerin yer almaması tercihimizdir. Hem yetişkinler için hem de çocuklarımız için tatlı ve çikolata konusu hassas çünkü çok aşırı yenildiğinde mide bulantıları oluşur ve karın ağrır. Her iki grubunda mutlaka dikkat etmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor"

Bayramda sıvı tüketimine önem verilmesi gerektiğini de vurgulayan Gökçeoğlu, "Bayram ziyaretlerinde pek çok şeyi reddedemiyoruz. Bu gibi durumlar da eğer imkân dâhilinde ise şerbetli tatlılar değil de bunun yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini istiyoruz. Eğer şerbetli tatlılar da olacaksa bir dilim veya daha küçük porsiyonların tercih edilmesini öneriyoruz. Vatandaşlarımızın mutlaka günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor. Sıvı tüketimi denilince özellikle çay ve kahve aklınıza geliyor. Ancak bu iki grubun biraz daha az tüketilmesinin tercih edilmesini öneriyoruz. Biz onun yerine bol su alınması bu olmuyorsa ayran daha az şekerli kompostolar daha az şekerli meyve suları tercih edilebilir. Bu şekilde sıvı alımına mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenmede gösterdiğimiz özenin fiziksel aktivite ile desteklenmesini tavsiye ediyoruz. Tüm tavsiyelere uyulması durumunda bayramımızın çok daha güzel ve sağlıklı geçeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-