Asırlar önce başlayan hatimle teravih namazı camilerde yaşatılmaya devam ediyor
​Diyarbakır'da her yıl farklı camilerde kıldırılan hatimle teravih namazı, bu sene merkez ilçelerdeki 5 camide kıldırılıyor.
Asırlar önce başlayan hatimle teravih namazı camilerde yaşatılmaya devam ediyor

Son 2 yıldır salgın hastalıktan dolayı kılınamayan teravih namazları, bu sene Diyanet İşleri Başkanlığının almış olduğu kararla camilerde kılınıyor.

Bu sene alınan karar doğrultusunda hatimle teravih namazı; Merkez Bağlar ilçesinde Şefik Efendi Camii, Kayapınar'da Gavsı Geylani Camii, Yenişehir'de İbnul Cezeri Camii, Sur'da Hazreti Süleyman ve Rağıbiye Camiinde müftülüklerce görevlendirilen hafızlar tarafından kılınıyor.

Ramazan ayında hatimle teravih kıldırmak üzere Gavsı Geylani Camiine görevlendirilen merkez Kayapınar ilçesi Mekke Camii Müezzin Kayyımı Hafız Mehmet Şirin Çakan, hatimle teravih namazının önemi, tarihsel süreci ve halkın yaklaşımı hakkında bilgi verdi.

Hafız Mehmet Şirin Çakan

"Hatimle teravih namazına hem gençlerden hem de ihtiyarlardan teveccüh var"

Her Ramazan ayında hatimle namaz kıldırmaya çalıştıklarını belirten Çakan, "Geçmiş senelerde salgın dolayısıyla bu ibadetimizden istifade edemedik. İnşallah tüm ibadet kurumlarımızın açılmasıyla yeniden hatimle teravih namazına başlamış olduk." dedi.

Ramazan'ın Kur'an-ı Kerim ayı olduğunu hatırlatan Çakan, "Çünkü Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında nazil olmuştur. Bu vesileyle Ramazan ayında ne kadar Kur'an-ı Kerim'le haşir-neşir olursak bizim için o kadar hayırlı olur. Bizler geçmişte olduğu gibi bu Ramazan'da da hatimle teravihe başladık ve şu an neredeyse yarısına gelmiş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.  

Teravih namazının sünnet-i müekkede, bu namazda her bir günde birer cüz okunmasının da mümkün olduğunu dile getiren Çakan, "Bizler toplumumuzda biraz daha bu namazın öneminin anlaşılmasını istiyoruz. Hatimle teravih namazına hem gençlerden hem de ihtiyarlardan teveccüh var. Ayette 'güzel söz O'na yükselir. Salih amel de onu yükseltir.' diye ifade edilmektedir. İşte bu güzel kelimeler Kur'an-ı Kerim'le mümkün olduğundan her gün birer cüz okuyarak amelimizi Rabbimize takdim edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Hatimle teravih namazı Medine ulemasının sünneti olarak biliniyor"

Hatimle teravih namazı kılmanın veya kıldırmanın Peygamberimiz dönemine dayandığına vurgu yapan Çakan, şunları söyledi:

Bazı rivayetlerde Peygamberimizin Ramazan'ın ilk üç günü teravih kıldırdığı bilgisi yer alırken bazı rivayetlerde ise son 10 günde kıldırdığı belirtilmektedir. Teravih namazının rekatları hususunda bazı rivayetlerde sahabilerin 8 rekat kıldığı, bazı rivayetlerde ise evlerinde devam ettirdiği bilgisi paylaşılmaktadır. Yine rivayetler arasında kılınan 8 rekatta 100 ayetin okunduğu söyleniyor. Bu da yaklaşık olarak bir cüz demektir. Hatimle teravih namazı Medine ulemasının sünneti olarak biliniyor. Hatimle teravih namazı tüm şehirlerde kılınıyor ve bizler buna bidat diyemeyiz. Şayet bid'at denilse dahi bid'at-i hasenedir, çünkü güzel görülmüş ve kabul edilmiş bir ameldir.

Kadını erkeğiyle, genci yaşlısıyla katılım gösterdiklerin hatimle teravih namazı sonrası, cami görevlileri tarafından her akşam cemaate çorba ikramı yapılırken kişiler arası muhabbetler de koyulaşıyor. 

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-