Yeniköy mezarlığı neden çöküyor?
Diyarbakır’ın Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Yeniköy Mezarlığında çökmeler olduğu söylendi. Vatandaşlar ve mezar taşı ustaları, ihale sonucu mezarlıkların kazım ve yapım ihalesini alan firmanın malzemeden çaldığını, bu sebepten dolayı mezarlarda çökmeler olduğunu iddia etti.
Yeniköy mezarlığı neden çöküyor?

Diyarbakır’da bulunan Büyükşehir Belediyesi Yeniköy mezarlığında çökmelerin olduğu iddia ediliyor. Vatandaşlar ve mezar taşı ustaları, ihale sonucu mezarlıkların kazım ve yapım ihalesini alan firmanın malzemeden çaldığını, bu sebepten dolayı mezarlarda çökmeler olduğunu iddia etti.

5 Nisan günü mezarlıkta defin işlemi sırasında mezarda yaşanan çökme sonrası vatandaşlar tedirgin. Maneviyatta önemli yeri bulunan mezarlıklarda yaşanan bu sorunun nedeni ise merak ediliyor. Konu ile ilgili bilgi almak için gittiğim Yeniköy Mezarlığı idare binasında görevli birim şefi ile görüşme sağlayamadık.

Mesai saatleri içerisinde görevi başında olmayan birim şefine ulaşmak için çabalamamıza rağmen çalışanlar tarafından görüşme sağlayamadık. Mezarlık civarında mezar yapım ve onarım işiyle ilgilenen esnaf, “Sadece bu mezarlardaki çökmeler tek değil çok fazla usulsüzlük yapılıyor. İşleri birilerine peşkeş çekme, aile mezarlıklarını satarken para cebe atma gibi birçok iş yapıyorlar. Denetlemeler yeteri kadar yapılmıyor” iddialarında bulundu.

“BETON YERİNE BRİKET KULLANILIYOR”

Yaşanan sorunun ihaleyi alan firmadan kaynaklandığını söyleyen esnaf S.K, “Mezarlarda çökme bazen olabiliyor ama kabukların kırılması anormal bir durumdur. Sahtekârlık yapıyorlar onun sonucunda böyle sonuçlar oluyor. Normalde projede kazılan mezarların beton ile yapılması gerekiyor.  Ama işi alan şirket briket kullanıyor. 7 santim kabuk olması gerekirken 4 santim kabuk kullanmışlar. Artık illallah ettik. Sadece bu mezarlardaki çökmeler tek değil çok fazla usulsüzlük yapılıyor. İşleri birilerine peşkeş çekme, aile mezarlıklarını satarken para cebe atma gibi birçok iş yapıyorlar. Denetlemeler yeteri kadar yapılmıyor” dedi.

“MALZEMEDEN ÇALIYORLAR”

Mezarlık alanında yaşanan çökmelerin malzemeden çalma sonucu olduğunu iddia eden S.K, “Önceden mezarların kazılması güzel bir uygulama ama hakkıyla yapmıyorlar. Açılan mezarların içleri hep su doluyor. Bu sularda kafadan savma yapılan mezarların daha çabuk çökmesine sebep sunuyor. Normalde mezarların perde beton olması üzerinin de saydam dediğimiz 7-8 santimlik kabuk betonların olması gerekiyor. Ama bunu briketten yapmaya başladılar.  İşin özü malzemeden çaldılar. Mezarlığın eski kısmında bu kadar çökme yok. Mezarların çökmesi orada bazen oluyor oda mezarcıların dikkatsiz yapmalarından kaynaklanıyor. Yeni kısımda ise tamamen mezarlık ihalesini alan firmadan kaynaklı sorun var. Eski tarafta belediye kepçesi gelip hazırlardı. Şimdi ise firma hazırlıyor ve böyle sorunlar yaşanıyor” diye konuştu.

“MEZARLIK ALANI İŞGAL EDİLİYOR”

Mezarlık alanı içerisinde kanal boyunda olması gereken bazı kulübelerin mezarlık alanı içerisinde kurulduğunu iddia eden S.K, bu ifadeleri kullandı: “Ben mesela mezarlık alanından uzak bir noktada dükkân açtım. Mezarlık alanı içerisinde kanal üzerine kurulması gereken bazı kulübeler mezarlık olarak kullanıla bilinecek yerlere kurulmuşlar. Bildiğiniz mezarlık alanına çöreklendiler. Şuan o noktaya 500’e yakın mezar daha açılabilir. Sorumlular ses etmiyorlar. Belli bir düzen ne yazık ki yok. Mezarlık alanı işgal ediliyor, güvenlik zafiyeti var.” (GÜNEYDOĞU GÜNCEL GAZETESİ)

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-