Kuzey İrlanda’daki Queen’s Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, sakızın vücuda binlerce mikroplastik parçacık sokabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, sadece bir saatlik çiğneme sürecinde, insan tükürüğünde yaklaşık 250 bin mikroplastik parçacık birikebiliyor.

Mikroplastikler: Görünmeyen tehlike

Mikroplastikler, daha büyük plastik maddelerin parçalanmasıyla ortaya çıkan mikroskobik parçacıklardır. Sentetik kumaşlardan gelen mikro fiberler gibi farklı kaynaklardan yayılabilen bu plastikler, zamanla daha küçük parçalara ayrılarak nanoplastiklere dönüşebilir. Araştırmada, bu parçacıkların çiğneme süresine bağlı olarak tükürükte biriktiği tespit edildi.

Sakız çiğnemek vücuda plastik sokabilir

Araştırmacılar, mikroplastiklerin tükürüğe ne kadar geçtiğini ölçmek için “otomatik Raman spektroskopisi” tekniğini kullandı. Üç farklı süre aralığında yapılan testlerde (0-20 dakika, 20-40 dakika ve 40-60 dakika), tüm örneklerde mikro ve nano plastik parçacıklara rastlandı. Bu da sakız çiğnemenin güvenli bir süresi olmadığını gösteriyor.

Hangi organlar risk altında?

Araştırmacılar, mikroplastiklerin vücuda farklı yollardan girebildiğini ve sindirim sistemi, akciğerler ve üreme sistemi gibi kritik organlara zarar verebileceğini belirtiyor. Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri henüz tam olarak bilinmese de bu parçacıkların hücre hasarına yol açabileceği düşünülüyor.

Glokom nedir? Nelere dikkat edilmeli? Glokom nedir? Nelere dikkat edilmeli?

Sakızda plastik maruziyeti göz ardı edilmemeli

Queen’s Üniversitesi Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü’nden Dr. Cuong Cao, sakızın plastik maruziyetinin genellikle göz ardı edildiğini belirterek, “Çalışmamız, sakız çiğnemenin bilinmeyen bir risk kaynağı olabileceğini ortaya koydu” dedi. Mikroplastiklerin tespiti için daha uygun maliyetli yöntemler geliştirilmesinin önemine de dikkat çekti.

Sakız çiğnemeye dikkat!

Görünüşte zararsız gibi görünen sakızlar, aslında vücudumuza ciddi zararlar verebilecek mikroplastiklerin kaynağı olabilir. Uzmanlar, özellikle uzun süreli çiğneme alışkanlığının potansiyel sağlık risklerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

 

Muhabir: Musa Azak