Sömestr tatili nasıl değerlendirilmeli neler okunmalı?
2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk karnesinin alınmasıyla beraber başlayan yaklaşık 19 günlük tatil sürecinin verimli değerlendirilmesi yönünde öneri ve tavsiyelerini paylaşan Eğitimci Hadi Erdem, kitap okuma programına ilişkin bazı detaylar konusunda birtakım hatırlatmalarda bulundu.
Sömestr tatili nasıl değerlendirilmeli neler okunmalı?

Geçtiğimiz cuma günü itibariyle 2023-2024 eğitim öğretim yılının bir haftalık tatille beraber ikinci tatil sürecine girmiş olunduğunu hatırlatan Eğitimci Hadi Erdem, tatili, öğretmen ve öğrencilerin kendilerine gelebilmesi bakımından hem sağlık açısından yenilenme hem de alışılmış ve normal devam eden bir sürece yeniden enerjik bir şekilde başlanabilme ve muhasebe süreci olarak tanımladı.

Öğrenci ve velililerin eğitim süreci olan 5-6 aylık dönemi nasıl değerlendirdikleri yönünde bir muhasebe yapmaları gerektiğini belirten Erdem, "Bu muhasebe sürecinden sonra özellikle derslerinde başarılı olmayan öğrencilerin şayet ciddi manada ihtiyaç varsa günün belli zamanlarında kendilerini sıkmayacak ve derslerden soğutmayacak şekilde okul derslerine çalışması tavsiye edilebilir. Fakat öğrenci normal düzeyde ise hatta başarılı olmuşsa bunun önüne yeniden testler koyup ders çalıştırılması eğitimci olarak bizlerin pek de tavsiye ettiğimiz bir husus değil. Çünkü öğrencinin biraz dinlenmesi, o sürecin kıymetini bilmesi lazım." dedi.

"Tatili geçirebilmek adına en güzel çözüm kitap okumadır"

Bu 15-20 günlük tatil süresinde ne yapılabilir konusu ele alındığında küçük çocuklarla evde oyun oynanabileceğini, sosyal aktivitelerle beraber akraba ziyaretlerinin arttırılabileceğini söyleyen Erdem, "Hava durumu göz önüne alındığında evde kalınacak zaman içerisinde kitap okuma tatili geçirebilmek adına en güzel çözümüdür. Fakat bunu yoğun bir kamp şeklinde yapmaktan ziyade ilkokulla beraber orta ve lise düzeyindeki öğrencilere günün belli vakitlerinde günlük 40-50 sayfa okuma yapılabilecek bir program yapmak daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Hadi Erdem

Kitap okuma konusunu farklı yönleriyle ele alan Erdem şunları söyledi:

"Kitap okuma derken Kur'an-ı Kerim ve dini ilimler okunmalı. Özellikle şayet bu geçirdiğimiz 5 aylık süreçte velilerimiz, Kur'an-ı Kerim ve dini ilimler konusunda okutma sorunu yaşamışlarsa hem Rabbimizin kitabını öğretip eksikleri giderme hem de dini sohbetler yaparak öğrencinin manevi ihtiyacını da giderebilirler."

"Anne babanın çocuğa kitap okumayı tavsiye edebilmesi için kendileri de kitap okumaları gerekir"

Erdem, "Öğrencilerin okuyacakları kitaplar hususunda ağır kitaplar yerine daha çok seviyelerine uygun eğlenceli geçebilecek ve çocuğun anlayabileceği, anne babasına sorular sorabileceği, onlarla beraber değerlendirme yapabileceği kitapların okunması daha iyi olur. Okunan kitapla alakalı olarak anne babayla belirli bir iletişim olmalı. Yani anne baba çocuğa 'ne okuyorsun, ne anladın, kafana takılan bir şey var mı?' gibi soruları yönlendirebilmeli, bir sorun varsa bununla ilgili olarak gerekirse bir saatlik değerlendirme tarzında bir diyalog oluşturulabilir." şeklinde konuştu.

Kitap okumanın sadece çocuğun eline kitabı verip uzaktan kontrol ederek 'okumazsan cezalandırırım' denilen bir husus olmadığının altını çizen Erdem, "Anne babanın çocuğa kitap okumayı tavsiye edebilmesi ve örnek olabilmesi için kendilerinin de bu süreçte kitap okumaları gerekir. Çocuklarımızın tatili değerlendirirken çok fazla video izleme, farklı sosyal medya platformlarında zararlı içeriklere maruz kalarak ahlaki ve fiziki yönden etkilenecekleri, biyolojik anlamda zarar görecekleri bir süreç yerine içerisinde anne babanın da olduğu dolu bir sürece dönüştürülmesi lazım. Bu yönde velilerimize programlarını kalıp taslaklar yerine kendilerinin yapmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-