Kiralık evlerin dudak uçuklatan oranlarda yükselmesi dar gelirliyi kara kara düşündürüyor. Birçok ürünün fiyatına bir yılda ortalama yüzde 70 zam gelirken, kiralara yüzde yüz, yüzde iki yüz zam geldi.
Ev sahiplerini denetleyen bir mekanizma olmayınca, serbest piyasanın olmayan vicdanına terk ediliyor. Olan asgari ücretliye, emekliye, darda kalanlara, fakir fukaraya, garip gurebaya oluyor.
Konut meselesinden söz açılınca hepimizin bir ağızdan konuştuğu, ortak olduğu ve ihtilaf etmediği bir tek konu; ev sahibi olmanın hayal olduğu konusu olduğundan hemfikiriz.
Ekonomik, ahlaki, maddi ve manevi gidişatımız hiç de iyi değil.
Maddi yönden rahat etmeyen bir toplumda geçim standartlarının iyileştirilmemesi başka sıkıntıları da beraberinden getiriyor. Bu sıkıntılardan biri de fahiş fiyata dudak uçuklatan ev kiraları en büyük sorun haline geldi.
Git gide kiracılığın imkansızlaştığı, hayat şartlarının daha zorlaştığı, kiracı olmanın da hayal olduğu bir duruma doğru gidiyoruz.
Bu gidişle “Ev sahibi olmak hayal oldu” söyleminden “Kiracı olmak hayal oldu” söylemine doğru gidiyoruz.
Mevcut ekonomik şartlara göre ev sahibi olmak hayal iken, fahiş oranda artan ev kiralarını ödemekte neredeyse hayal olacak duruma doğru gidiyoruz.
Böyle devam ederse ev sahibi hayal olduğu gibi kiracı olmakta birkaç yıl sonra hayal olacak!
Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye genelinde ev kiraları asgari ücretli ve geçim sıkıntısı çeken dar gelirliyi zor durumda bırakıyor.
Kiralık evlerin fiyatları semtten semte değişiklik gösterse de olan yine dar gelirliye oluyor. Bazı yerlerde kiralık ev fiyatları asgari ücreti geçmiş, bazı semtlerde iki asgari ücret kadar kira ücreti isteniyor.
Vicdanın ötesinden bu bir hırsızlık değil mi? Hayat şartlarına göre bir insan bir ay boyunca çalışacak, alın terini dökecek, barınabileceği kiralık ev için bir aylık emeğinin hepsini ödeyecek.
Faturaları, mutfak masrafları, giyim, ısınma, sağlık, eğitim masraflarını da eklersek asgari ücretli nasıl geçinecek.
Diyarbakır’daki ev kiraları sanayisi gelişmiş, her türlü istihdam olanakları olana İstanbul ile yarışıyor.
2 milyon nüfusa yaklaşan Diyarbakır’ın konut sorunun çözülmesi belki yılları, on yılları alacak. Şuan ivedilikle çözülmesi gereken sorun, kiralık ev fiyatlarına bir düzenlemenin getirilmesini gerekli kılıyor.
Diyarbakır’ın kiralık ev fiyatlarının dudak uçuklatan seviyelerde olmasına müdahale edilmeli.