Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). 9 Eylül 1923’te kuruldu. 102 yıllık ve Türkiye’nin en eski partisi. Partinin ismi taciz-tecavüz vakalarıyla çok anıldı.
Şimdilerde ise şaibelerle kaynıyor. Şaibeli kurultay, şaibeli başkanlar, şaibeli ihaleler, şaibeli diploma, şaibeli işe alımlar… Kelimenin tam anlamıyla Ben-i Şaibe Kabilesi’ne dönüştü.
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, X hesabından yaptığı açıklamada CHP’nin şaibeli pozisyonlarının çokluğundan bahsederek kendilerini Ben-i Şaibe Kabilesi olarak gördüğünü açıklamıştı.
Peki gerçekten CHP’de şaibeler Dinç’in ifade ettiği kadar çok mu?
Kılıçdaroğlu Şaibeli Başkan…
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, CHP 23. dönem milletvekili Nesrin Baytok ile uygunsuz görüntüleri medyaya düşmüştü. Bu görüntüler sonrası Baykal, 10 Mayıs 2010’da parti genel başkanlığından istifa etmişti. Baykal, 22-23 Mayıs 2010’da yapılacak Cumhuriyet Halk Partisi 33. Olağan Kurultayı’nda yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.
Kurultay’da tek aday olan Kemal Kılıçdaroğlu ise mevcut delegelerin çoğunun oyunu alarak rakipsiz olarak CHP’nin genel başkanı olmuştu. Daha sonra birçok gazeteci ve siyasetçi Kılıçdaroğlu’nun başkan seçilmesi için Baykal’ın görüntülerinin medyaya servis edildiğini ve Kılıçdaroğlu’nun şaibeli bir şekilde başkanlığa getirildiğini ifade etmişti. Neticede Kılıçdaroğlu bu şaibelerle 13,5 yıl genel başkanlık yaptı.
Özgür Özel Şaibeli Başkan…
Cumhuriyet Halk Partisi 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde 38. Genel Kurultayı’nı yaptı ve Kurultay sonucunda 812 delegenin oylarını alan Özgür Özel genel başkan oldu. Ancak daha sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kurultayın şaibeli olması sebebiyle soruşturma başlattı.
Son kurultay’da Özgür Özel’in seçilmesi için CHP delegelerine "oy karşılığında para, telefon ve ev verildiği" iddiaları savcılığı harekete geçirdi. Hatta Kapalı Çarşı’daki döviz büroları açılarak doğrudan para da dağıtılmak suretiyle delegelerin ikna edilmeye çalışıldığı iddiaları gündeme geldi.
Daha somut örneği, Kurultayda siyasi imtiyaz pazarlığına girmekle suçlanan CHP Bursa il Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın pazarlık kapsamında para aldığı ve oğlunu İBB Kültür Daire Başkanlığı’nda Etkinliklerden Sorumlu Personel olarak işe aldırdığı da öne sürüldü. Ve bu iddialar CHP içinde de dile getirilmeye başlandı.
CHP’nin bir önceki Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de bu doğrultuda: ”Erdoğan’ın şaibeli kurultay iddiasına cevap veremeyenler cumhurbaşkanı adayı belirlemek için yola çıkmasınlar…” dedi.
İfade veren CHP delegelerinden biri, Kurultayda kendisine para karşılığı oy kullanma teklifinde bulunulduğunu, birkaç kez reddetmesi üzerine her seferinde bu rakamın artırıldığını söyledi. Yine de kendisinin teklifi kabul etmediğini belirten delege, “8 delege arkadaşıma da aynı teklifte bulunuldu” dedi.
Yine Kılıçdaroğlu, 7 Şubat Cuma akşamı katıldığı bir TV yayınında şaibe iddialarına ilişkin olarak Parti yönetiminin şeffaf olması, açık ve net bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Yapmıyorsanız, sükut ikrardan gelir o zaman başka bir şey var demektir burada. Bir şey varsa, kesinlikle partinin kirlilikten arınması gerekir." dedi.
CHP lideri Özel ise “Erdoğan, Kemal Bey’in geldiği kurultaya da olmadık şeyler söylüyordu. Sayın Erdoğan’ın bir siyasi partinin içini karıştırmak için söylediği sözlere yanıt vermeye kalksak… Bir gün cevap verdik mi, Kemal bey buna bir gün cevap verdi mi? Buna cevap mı verilir?” şeklinde Kılıçdaroğlu’nu tersledi.
Şaibeli Kurultay dolayısıyla CHP’ye kayyum atanma olasılığı konuşuluyor. Ancak Özgür Özel bunun önüne geçmek için 6 Nisan’da Olağanüstü Kurultay yapılacağını duyurdu. Özel, “Atatürk'ün partisine kayyum atamak istiyorlar. Partiyi olağanüstü kurultaya götürmek suretiyle kayyum girişimlerinin önünü kestiğimizi tüm Türkiye'ye ilan ederiz" dedi.
CHP'li hukukçular, olağanüstü kurultaya gitmekle bir önceki kurultaya açılan soruşturmanın hukuken "konusuz" kalacağı için düşeceğine inanıyorlar.
Usulsüzlüğü inkâr edemeyince soruşturmanın düşmesine umut bağladılar.
Bir dahaki yazımızda CHP'nin şaibelerine devam edeceğiz…