Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, sinüzit hakkında önemli bilgiler verdi.

Ramazan sonrası nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz? Ramazan sonrası nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

Sinüzit nedir?

Sinüzit, yüz kemikleri arasına yerleşmiş hava dolu boşlukların (sinüslerin) iltihaplanmasıdır ve genellikle soğuk algınlığı sonrası ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı, koyu yeşil renkli geniz akıntısı, tat ve koku alma bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Çocuklarda belirtiler farklı olabilir!

Çocuklar, baş ağrılarını net bir şekilde ifade edemeyebilir. Ancak başını tutma, yanaklarını ovalama, saçını çekme gibi alışılmadık davranışlar sergileyebilirler. Ayrıca geniz akıntısını yutmaya bağlı mide bulantısı, kusma ve ağız kokusu da sinüzit belirtisi olabilir.

Sinüzitin nedenleri

Sık sık sinüzit geçiren kişilerde burun içinde anatomik bir problem olabilir. Burun kemiği eğriliği, burun eti büyümesi ve polipler sinüziti tetikleyebilir. Alerjik bünyeye sahip olanlar ve sigara kullananlar da risk altındadır. Son yıllarda diş implantlarının da sinüzite neden olduğu görülmüştür. Üst çeneye yapılan implantlar sinüs duvarına zarar verebilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Kendi tanınızı koyabilirsiniz!

Eğer 10 günden uzun süren burun akıntısı ve baş ağrınız varsa, sinüzit olabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak kesin tanı için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gerekir. Endoskopik muayene ile burun ve sinüslerin durumu detaylıca değerlendirilebilir. Yetersiz tedavi, kronik sinüzite yol açarak cerrahi müdahaleyi zorunlu hale getirebilir.

Tedavi Yöntemleri

Sinüzit tedavisinde öncelikli olarak antibiyotikler ve burun içi ödemi azaltan ilaçlar kullanılır. Sigara dumanından uzak durmak iyileşme sürecini hızlandırır. 12 haftadan uzun süren sinüzit vakalarında ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Endoskopik sinüzit ameliyatı

Op. Dr. Bahadır Baykal, sinüzit cerrahisinin genellikle genel anestezi altında yapıldığını belirterek, “Sinüslerin burna açılan kanallarını tıkayan polipler ve yapısal sorunlar düzeltilerek hava akışı sağlanır. Ayrıca balon kateter yöntemi ile de ameliyat yapılabiliyor. Uygun vakalarda oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor” dedi.

Göz sağlığını tehdit edebilir!

Sinüzitin en ciddi komplikasyonlarından biri iltihabın göz küresine yayılmasıdır. Bu durumda göz çevresinde ağrı, kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Ayrıca menenjit ve beyin zarı iltihabı gibi hayati riskler taşıyan komplikasyonlar da görülebilir. 

Muhabir: Cihan Ökmen