Ramazan’da sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek önemli olsa da, sahurda bazı besinlerden kaçınmak gereklidir.

Sahura kalkmak, oruç tutan herkesin yapması gereken bir sünnettir.

Sahurda, protein açısından zengin, uzun süre tok tutan, susuzluk hissi yaratmayacak yiyeceklerle hafif ve doyurucu bir öğün tercih edilmelidir.

Peynir, yumurta, ceviz, domates, salatalık, yeşillik, süt ve tam tahıllı ekmek gibi besinler sahur sofrasında yer almalıdır. Çabuk acıktıran besinlerden ise uzak durulmalıdır.

İşte sahurda uzak durmanız gereken bazı gıdalar…

  • Şekerli yiyecekler

Sahurda tatlılar, örneğin bal, reçel ve sürülebilen çikolatalar kan şekerinin hızla yükselip düşmesine yol açar, bu da çabuk acıkmaya sebep olur ve aynı zamanda susuzluk hissi yaratır. Bu yüzden sahurda şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

  • Patates

Patates, yenildikten kısa süre sonra yeniden acıktıran yiyeceklerden biridir. Ayrıca, kızartma şeklinde tüketildiğinde sağlığa zarar verir. Kızartılmış patatesi beslenme alışkanlıklarınızdan çıkararak sahurda da tüketmemelisiniz.

Gırtlak kanserine dikkat: Erken tanı hayat kurtarıyor! Gırtlak kanserine dikkat: Erken tanı hayat kurtarıyor!
  • Şekeri yüksek meyveler

Meyveler vitamin, mineral ve posa bakımından zengin olsa da, şeker içeriği yüksek olanlar çabuk acıktırabilir. Özellikle kavun, karpuz ve üzüm gibi şeker oranı yüksek meyveleri sahurda tüketmemelisiniz.

  • Taze sıkılmış meyve suları

Meyve suları, taze sıkılmış olsalar da genellikle 3-4 meyvenin şekerini içerir. Bu nedenle, meyve suyu içmek hem fazla şeker yüklemesine yol açar hem de çabuk acıkmanıza neden olur. Sahurda bu tür içeceklerden kaçınılmalıdır.

  • Glisemik indeksi yüksek pide

Ramazan’da sıklıkla tüketilen pide, glisemik indeksi yüksek bir besindir ve çabuk acıkmaya neden olabilir. Pideyi haftada 2-3 kez iftar zamanı, 1-2 avuç büyüklüğünde tüketmek daha uygun olacaktır. Sahurda ise tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.