Lübnan Parlamentosu, eski cumhurbaşkanı Michel Avn'ın görev süresinin sona ermesinin ardından iki yıldan fazla süren başkanlık boşluğu sonrası ordu komutanı Joseph Avn'ı Lübnan Cumhuriyeti'nin 14. cumhurbaşkanı olarak seçti. Avn 128 milletvekilinden 99'unun oyunu aldı.
Seçilmesinin ardından parlamentoda konuşan Avn, "Lübnan tarihinde yeni bir aşama bugün başlıyor" diyerek, "Lübnan'ın egemenliğini ve bağımsızlığını ihmal etmemek gerektiğini ve birliklerinin dokunulmazlıklarının garantisi olduğunu" vurguladı.
Avn konuşmasında, "zaman ve fırsatların boşa harcanmasına yer olmadığını" vurgulayarak, "Doğu'ya ve Batı'ya açılma ve karşılıklı saygıya dayalı ittifaklar kurma" sözü verdi ve "Suriye devletiyle ortak dosyaları ele almak için ciddi bir diyalog fırsatı olduğunu" belirtti.
Avn, "Kayıp vatandaşlar ve yerinden edilmiş kişiler sorunu da dahil olmak üzere çözülmemiş tüm sorunları çözmek için Suriye devletiyle ciddi bir diyalog başlatmak için tarihi bir fırsata sahibiz." dedi.
İşgal rejiminin, "Lübnan topraklarına yönelik saldırılarını önlemek için ordusuna yatırım yapan bir devlet" üzerinde çalışma sözü veren Avn, ülkenin güneyinde, Beyrut'un eteklerinde ve Bekaa Vadisi'nde savaştan zarar gören bölgelerdeki duruma ilişkin, buradaki sivillerin bir an önce geri dönmesi için yeniden inşa sürecine mümkün olan her türlü desteği sağlayacağını belirtti.
Avn ayrıca, "Silahlı kuvvetlerin başkomutanı olarak rolünü yerine getirmek, devletin silah taşıma konusunda tekel sahibi olma hakkını savunmak" ve "anayasayı ihlal eden herhangi bir yasanın anayasaya uygunluğuna meydan okumak ve kuvvetler ayrılığına saygı göstermek" için söz verdi.
Lübnan'ın 14. Cumhurbaşkanı Avn kimdir?
Joseph Avn Lübnan Ordusu Komutanı olarak görev yaptı . General Jean Kahwaji'nin yerine 8 Mart 2017'den itibaren bu görevi üstlendi. Ordudaki askeri kariyerinin başlangıcı 1983 yılına dayanmaktadır.
2013 yılında tuğgeneral rütbesine ulaşana kadar terfi etti. Askeri rütbelerini sürdürdü, 2017 yılında ordu komutanlığına atanmasıyla general rütbesine ulaştı ve Lübnan'ın en hassas dönemlerinden birinde bu görevi sürdürdü.
Bu dönemde Lübnan, başta ordunun Suriye sınırındaki Arsal ve Al-Kaa kasabalarının çorak topraklarında silahlı yasadışı örgütlere karşı direnişle birlikte verdiği 2017'deki “Eteklerin Şafağı” savaşı olmak üzere büyük güvenlik ve siyasi zorluklara tanık oldu.
Ayrıca 17 Ekim 2019'da başlayan protestoların ardından yaşanan güvenlik zorluklarına ve ateşkes anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte Lübnan ordusuna yeni yükümlülükler getiren işgal rejiminin 2024'te 60 günden fazla süren Lübnan'a yönelik savaşının genişlemesine de tanık oldu.