Karar, birçok ülkede Filistinlileri destekleyen kuruluşların, işgal askerlerinin tutuklanması yönünde yerel mahkemelerden karar almak için bir dizi girişimde bulunduğunun ortaya çıkmasından sonra geldi.
İşgal rejimi, 7 Ekim 2023'ten bu yana, Amerika'nın desteğiyle Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 155 binden fazla Filistinlinin ölümü ve yaralanmasıyla ve 11.000'den fazla kişinin kaybolmasıyla sonuçlanan "soykırım" savaşını yürütüyor.
İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth, dün yayınlanan sayısında, işgal ordusunun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy'nin operasyonel muharebe faaliyetlerine katılan tüm asker ve subayların kimliklerini gizleme kararı aldığını bildirdi.
Haberde, “Hemen yürürlüğe giren bu politika, tuğgeneral ve altındaki tüm bireyler için geçerlidir.” denildi.
Haberin devamında, "7 Ekim 2023'teki Hamas saldırısının ardından defalarca kamuya açık röportajlar yapan tabur, tümen ve tugay komutanları da dahil olmak üzere aktif hizmet ve yedekte görev yapan binlerce askeri personelin yer aldığı" ifade edildi.
Gazete şunları ekledi: "israil ordusunun Uluslararası Hukuk Departmanı, herhangi bir röportaj öncesinde askerler ve subaylarla şahsen iletişim kuracak ve ordu personelinin göründüğü savaş bölgelerine ait fotoğrafların yayınlanmadan önce özel izin alması gerekecek."
Gazeteye göre bu karar, "yurt dışına seyahat eden ordu mensuplarına yönelik, aralarında işgalcilerin bir kenti bombalamasında şehit olan şehit Hind Receb anısına Belçika'da kurulan (Hind Receb' Vakfı'nın da bulunduğu kuruluşlar tarafından artan tehditlerin ardından geldi."
Gazete, "kurum tarafından iletilen son şikayetlerin, Brezilyalı bir yargıcın ülkede tatilde olan bir israil askeri hakkında soruşturma yürütme emri vermesine ve bunun da onun kaçmasına yol açtığına" dikkat çekti.
Gazeteye göre, "Geçen ay askerlerin tutuklanma veya sorguya çekilme riski nedeniyle seyahat etmemeleri konusunda uyarıldığı ve askerlerin aniden ülkeleri terk etmeye zorlandığı yönünde raporların ortaya çıkmasından bu yana endişeler arttı."
Gazete şunları söyledi: "Mahkemenin kararı, İsrailli subaylara ve askerlere karşı uluslararası yasal önlemlerin alınmasına ilişkin korkuları artırdı."
Gazete ayrıca, "ordunun uzun süredir Gazze'de görev yapan kişilere, savaş suçları soruşturmalarında delil olarak kullanılabilecekleri için, savaşa ait fotoğraf veya videoları (sosyal medyada) yayınlamaktan kaçınmaları yönünde çağrıda bulunduğunu" belirtti.
Haberde, "Ancak askerlerin çoğu askeri emirleri ihlal etti, bu da Avrupa ve diğer yerlerdeki Filistin yanlısı örgütlerin (bu askerlerin) 'kara listelerini' oluşturmasına yardımcı oldu." ibarelerine yer verildi.
Tel Aviv, işgal hükümetinin başı Binyamin Netanyahu ve eski ordu bakanı Yoav Galant hakkında, savaş suçları ve karşı suçlar işlemek suçlamasıyla geçen 21 Kasım'da Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan iki tutuklama emrini göz ardı ederek katliamlarına devam ediyor.