Hava kirliliğine maruz kalma ile nörogelişimsel bozukluklar arasında nörogenez ve beyin yapısındaki değişiklikleri içeren bilinen ilişki göz önüne alındığında, yakın zamanda yapılan ve JAMA Network Open'da yayınlanan bir araştırmada, hamilelik sırasında ortamdaki hava kirliliğine maruz kalma ile bebekte serebral palsi riski arasındaki ilişki incelenmiştir.
Hayvan ve insan üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen çok sayıda veri, hava kirliliğine, özellikle de ince partiküllü hava kirliliğine maruz kalmanın beyin yapısında değişikliklere ve zihinsel gelişimde gecikmelere yol açabileceğini göstermektedir.
İnsanlarda, hava kirliliğine maruz kalma otizm ve beyindeki yapısal değişikliklerle ilgili bozukluklarla da bağlantılı olduğu görülmüştür. Çalışmalar ayrıca siyah karbon partiküllerinin plasenta yoluyla fetüse geçebildiğini ortaya koymuştur; bu da anne dolaşımındaki kirletici partiküllerin fetüsü etkileyebileceğini göstermektedir.
Serebral palsi, büyük ölçüde fiziksel engellilik ve motor bozukluklarla nitelenen ve heterojen bir dizi farklı alt tipi olan, ilerlemeyen bir zihinsel gelişim bozukluğudur.
Hastalık sıklıkla algı, duyum, iletişim ve kavrama bozukluklarının yanı sıra ikincil kas-iskelet sistemi bozuklukları ve epilepsiye de neden olur.
Erken doğumun serebral palsi riskini artırdığı bilinmekle birlikte, tam zamanında doğan bebeklerde serebral palsinin nedeni belirsizliğini korumaktadır.
Kış ve bahar aylarında doğan bebekler arasında serebral palsi riskinin artması, potansiyel çevre kaynaklı bir nedene işaret etmektedir.
Araştırmadan elde edilen veriler, gebeliğin doğum öncesi döneminde hava kirliliğine, özellikle de PM2.5'e (organik bileşikler gibi 2,5 mikron ve daha küçük parçacıklar) maruz kalmanın, bebekte daha yüksek serebral palsi riskiyle bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Ayrıca, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, serebral palsi riski erkek bebeklerde kız bebeklere göre biraz daha yüksekti.
Ek olarak, araştırmada belirli bir duyarlılık penceresi bulunmamasına rağmen, erkek bebekler için ilk iki trimesterde (gebelikteki üç aylık periyodun her birine verilen isim) ve kız bebekler için ilk trimesterde PM2.5'e maruz kalındığında, kesin olmamakla birlikte, yüksek serebral palsi riski bulunmuştur.