TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifiyle, asılsız ihbarda bulunanlara 15 bin TL’ye kadar idari para cezası verilmesi öngörülüyor. Suçun tekrarı halinde ceza miktarı iki katına çıkacak.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. 32 maddeden oluşan teklif kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezlerini amacı dışında meşgul edenlere karşı ciddi yaptırımlar geliyor.

29 milyon çağrı asılsız çıktı

Peygamber Sevdalılarından İstanbullulara çağrı Peygamber Sevdalılarından İstanbullulara çağrı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 2024 yılı içerisinde 112 çağrı merkezlerine yapılan yaklaşık 103 milyon çağrının yüzde 28,46’sının, yani 29 milyonunun, asılsız ya da gereksiz çağrılar olduğunu açıkladı. Bu yılın ilk üç ayında ise 14,6 milyon çağrının yüzde 30’u aynı şekilde meşguliyet oluşturdu.

"Asılsız ihbarların yaklaşık yüzde 1’i, ekiplerin olay yerine intikal ettiğinde ihbarın gerçek dışı olduğunu tespit etmesiyle ortaya çıkıyor. Bu durum, hayati müdahaleleri geciktirerek geri dönüşü olmayan kayıplara yol açabiliyor" diyen Güler, yapılacak düzenlemeyle caydırıcılığın artacağını vurguladı.

Tekrarda ceza katlanacak

Yeni düzenleme ile 112 Acil Çağrı Merkezini gereksiz yere arayan, görevlilerle sohbet etmeye çalışan ya da çağrı bırakıp çalışanları meşgul eden kişilere, valilikler tarafından 1.500 TL idari para cezası kesilecek.

Asılsız ihbar sonucu ekiplerin sahada yaptığı inceleme neticesinde, ihbarın gerçek dışı olduğunun tutanakla tespit edilmesi halinde ise ceza 15 bin TL’ye çıkacak. Aynı kişinin bu fiili bir yıl içerisinde tekrarlaması durumunda, ceza iki katı olarak uygulanacak. 

Muhabir: Musa Azak