1968 yılından bu yana ayakkabı tamiri ve boyama işini severek yapmaya devam eden Memiş, eskiye göre işlerindeki büyük düşüşü ve mesleğe olan ilgisizlikten duyduğu endişeleri dile getirdi.

Batman’ın tanınan ayakkabı tamircilerinden Kadir Memiş, Adana’da başladığı mesleğini yıllar içinde Batman’a taşıyarak 56 yılı geride bırakmış durumda. "Allah’a şükür kimseye muhtaç olmadan, işimi yaparak geçimimi sağlıyorum" diyen Memiş, geçmişteki yoğun iş temposunu ve günümüzdeki düşüşü de vurguluyor.

Bir yandan ayakkabılara özenle tamir ederek mesleğine devam eden Memiş, , diğer yandan mesleğin kaybolmaması için çaba gösteriyor. Ancak, hem mesleğe olan ilgisizlik hem de değişen tüketim alışkanlıkları, bu değerli işin geleceğinin sona doğru geldiğini ifade etti.

"Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu anda çok azalmış durumdadır"

Adanda ayakkabı boyayarak başladığı ve ardından tamir işine geçerek devam ettiğini belirten Kadir Memiş, "1968 yılından beri bu işi yapıyorum ve Allah'a çok şükür kimseye muhtaç olmadan kimseye el açmadan işimi yapıyorum. Bu işe Adana'da ayakkabı boyamayla başladım ve sonrasında tamir işine başladım. Batman'a geldikten sonra da ayakkabı tamir ve boyama işine devam ettim. İlk iş yerim Hamidiler pasajındaydı ve oradan buraya taşındım ve halen devam ediyorum. İnsan bir işe başladığında bırakamıyor. Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu anda çok azalmış durumdadır. Eskiden insanlar ayakkabı bakım ve boyasına çok önem verirlerdi. Bazıların güden bir hatta iki defa ayakkabısını boyatırdı ama şu anda hafta bir hatta ayda bir kere bile insanlar ayakkabılarını boyatmıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Zamane gençleri neredeyse hiçbir şeyi beğenmiyor"

Umut Kervanı vatandaşlara sıcak çorba ikramında bulundu Umut Kervanı vatandaşlara sıcak çorba ikramında bulundu

Eskiden iş yoğunluğundan dolayı gece yarılarına kadar çalıştıklarını ifade eden Memiş, "Eskiden insanlar kolay kolay bir şeye itiraz etmezdi ama bu zamane gençleri neredeyse hiçbir şeyi beğenmiyor ve itiraz ediyor. Eskiden işlerimiz o kadar çoktu ki gece yarılarına kadar çalışıyorduk. Şu anda ise sadece zaman geçiyor. Eskilerin çoğu takım elbise ve kundura giyiyorlardı. Şu anda ise insanların çoğu spor ayakkabı giymeye başladı. Şimdi çoğu müşterim eski dostlarımdır. Eskiden bu işi öğrenmek isteyenler vardı ama şu anda yok. Şimdiki gençler iş beğenmiyor. Bütün Batman'ı gezin bu işi yapan iki veya üç tane genç bulamazsınız. Yapanlarda benim gibi yaşlılardır. Birçok çırak yetiştirdim ama bir tanesini 7 yaşından 20 yaşına kadar yetiştirdim ve tam bir usta olmasına rağmen askerden geldikten sonra bu işi yapamama kararı aldı." dedi.

"Bizden sonra yerimizi alacak kimsenin olacağını sanmıyorum"

Ayakkabı tamir işini yapacak usta sayısının çok azaldığına dikkat çeken Memiş, "Ayakkabı tamir ve boyama mesleğimiz öyle bir aşamaya geldi ki benim gibi birkaç yaşlı kaldı onlarda bıraksa veya vefat etse bezim yerimizi alacak kimsenin olacağını sanmıyorum. Çünkü millet eskisi gibi ayakkabılarını tamir etmiyor. Çöplere bakın bir sürü ayakkabı var. Yırtılan ayakkabıyı ya da yıprananı tamir edecekleri yerine millet yenisini almayı tercih ediyor. Eskiden bir ayakkabıya üç defa pençe attığımı biliyorum. Ay akkanı çabuk yırtılmasın diye demir takarlardı. Eskiden bazı günlerde 4,5 hatta 10 tane ayakkabıya pençe takardım. Ama şu anda ise ayda bir tane bile kundurasına pençe vuran gelmiyor. Eskiden olan zevkler ise şu anda çok fark vardır. Şu anda iş çok ama çalışan yok. Tavsiyem herkesin mutlaka bir yerde çalışmasıdır. Çünkü boşta kalmak insana fayda vermez. Gücüm yettiği yere kadar işimi yapmaya devam edeceğim." diye konuştu

Kaynak: İLKHA