1737: Yüksekliği 13 metreyi bulan dalgalar, Hindistan’ın Bengal kıyı kentinde 300 bin kişinin ölümüne yol açtı. Bu dev dalgaların okyanus içinde meydana gelen deprem sonucu ortaya çıkan tsunami olabileceği çok sonralar anlaşılacaktı.

1806: Aynı zamanda hem yazmak hem de kopya çıkarmak amacıyla, yazı kâğıtlarının arasına konulan ‘karbon kâğıdı’ keşfedildi. Özellikle resmi yazışmalarda birden fazla kopyanın gerektiği evraklar için devlet dairelerinde son yıllara kadar sıklıkla kullanılıyordu.

1908: Osmanlı yönetimine başkaldıran Girit Adası, Yunanistan ile birleşti. Rumlar daha önceki başkaldırılarında adadaki Müslümanları katliamdan geçirmiş, ama amaçlarına ulaşamamışlardı. Osmanlı’nın otoritesinin zayıflaması üzerine Girit Adası için fırsat doğmuş oluyordu.

1923: İstanbul’da sıkıyönetim ve sansür kaldırıldı. Kâğıt üzerinde kalkan sıkıyönetim ve sansür tek parti iktidarındaki CHP yönetimi boyunca uygulamada devam etmekteydi. Özellikle ilk 10 yılda hiçbir şekilde muhalefete müsaade edilmemiş ve eleştirel tüm yayınlar anında yasaklanıp sorumluları çoğu zaman idamla yargılanmışlardır. İsmi konulmamış olan sıkıyönetim, İstiklal Mahkemeleri ve Hıyanet-i Vataniye Kanunu ile de iyice sabitlenmiştir.

1966: İlk Türkiye otomobiline Anadol adı verildi. Anadol, Türkiye’de seri olarak üretilen ilk otomobil markalarındandır. 19 Aralık 1966’da piyasaya çıkmış ve kendisini ilk yerli otomobil olarak ilân etmiştir. Ancak Anadol ve daha önce üretilen tüm otomobiller orijinal yerli üretim olma özelliğinden çok uzak olup, kısa bir süre sonra tedavülden kalkmışlardır.

1980: Sol görüşlü Necdet Adalı ile sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu idam edildi. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası 1980-1984 yılları arasında 50 kişi idam edildi. Kenan Evren’in “Hainleri asmayıp da besleyecek miyiz?” sözü belleklerde yer etti. Yıllar sonra ise Evren’den “Bir solcu asılacak olsaydı hemen bir sağcının da idam emrini verir böylece dengeyi sağlardım” itirafı geldi. Buna göre bir sağcının öldürülmesinin tek sebebi bir solcunun öldürülmesi oluyordu…

Tarihte Bugün (21 Kasım - 19 Cemaziyelevvel) neler yaşandı? Tarihte Bugün (21 Kasım - 19 Cemaziyelevvel) neler yaşandı?

2001: ABD, 11 Eylül Saldırıları’nı bahane ederek Afganistan’ı bombalamaya başladı. Halen Afganistan’ı işgal altında tutan ABD, şu ana kadar sivil halktan yüzbinlerce kişiyi bombalamalar ve saldırılar ile katletti.

2002: Siyonist terör birliklerinin Gazze’de Han Yunus’a düzenlediği saldırıda 14 Filistinli şehid oldu, 110 kişi yaralandı. Saldırgan siyonistlerin katliamlarına dünya sessiz kalmaya devam ediyordu.

2013: Mısır-siyonist Savaşı’nın 40’ıncı yıldönümünde zafer kutlamaları için meydanlara inen darbe karşıtlarına, cunta güçleri gerçek mermilerle ateş açtı. Keskin nişancıların hedef gözeterek yaptığı saldırılarda 52 kişi şehid oldu, en az 350 kişi yaralandı.

2014: PKK’liler Kobani’deki olayları bahane ederek mütedeyyin Kürt halkına saldırdı. Başta Diyarbakır ve Batman olmak üzere; Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Adana ve Mersin gibi iller, yüzlerce ilçe ve köyde dindar Kürtlerin canına kastederek, İslami kurum ve kuruluşlara, vakıf ve derneklere saldırdı. En vahşi saldırılar, Diyarbakır’da İslami çalışmaları ile tanınan Köy-Der’de yaşandı. Köy-Der’e uzun namlulu silahlar ile saldıran PKK’li çeteler, dernek üyesi Turan Yavaş, gönüllüler Riyad Güneş, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Yasin Börü’yü katletti. Saldırı ile ilgili ayrıntılar ise PKK’lı çetelerin vahşette sınır tanımadığını ortaya koydu.

2018: Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğü açıklandı. ​ Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Kaşıkçı'nın parçalara bölüp vahşice öldürülerek götürüldüğünden emin olduklarını açıkladı. Cinayetin ardından Polis ve MİT'ten oluşan özel bir ekip oluşturuldu. Yapılan araştırma ve çalışmalar sonucu cinayetin, Suudi Arabistan'dan iki ayrı uçakla gelip aynı gün geri dönen 15 kişi tarafından işlendiği sonucuna varıldı.

2018: HÜDA PAR 3'üncü Olağan Büyük Kongresinde yapılan oylama sonucu HÜDA PAR Genel Başkanlığına İshak Sağlam seçildi.

2019: Tunus'ta, liderliğini Raşid el-Gannuşi'nin yaptığı Nahda Hareketi, oyların yüzde 17,5'ini alarak seçimin galibi oldu.