1703: Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemi padişahlarından İkinci Mustafa tahttan indirildi; yerine Üçüncü Ahmed tahta çıkarak Osmanlı İmparatorluğu’nun yeni padişahı oldu. Üçüncü Ahmed Osmanlı’da Lale Devri olarak bilinen dönemin padişahıdır ve büyük ölçüde Yeniçerilerin etkisi ve kontrolü altında kalmıştır. Patrona Halil İsyanı ile tahttan çekilmiştir.
1791: Orta Amerika’nın küçük ada devleti Haiti’de köleler ayaklandı.
Eski bir Fransız sömürgesi olan Haiti, Kuzey ve Güney Amerika’da, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra bağımsızlığını ilan eden ikinci ülkedir. Buna karşılık, bugün batı yarımkürenin en fakir ülkesidir ve yönetiminde anarşi durumu halen devam etmektedir.
1848: ABD, New Mexico'yu ilhak etti (topraklarına kattı).
1849: Tarihteki ilk askeri hava hücumu gerçekleşti. Avusturya, İtalya’nın Venedik kentine pilotsuz hava balonları yolladı.
1864: İlk Cenevre Konvansiyonu’nu 12 devlet imzaladı. Cenevre Sözleşmeleri ya da Cenevre Konvansiyonları, İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılmış dört muahededir. Uluslararası hukukta insan hakları üzerine yapılmış önemli sözleşmelerdendir ve birçok yerde standartları belirler. Cenevre sözleşmelerini en çok ihlal edenlerin başında ABD ve sözleşmeyi ilk olarak kabul eden Batı devletlerinin olması gözlerden kaçmamaktadır.
1946: Sovyet Rusya’nın Boğazlar’ın savunmasına katılma isteğini Türkiye reddetti. Rusya, öteden beri Boğazlar üzerinde söz sahibi olmak için girişimlerde bulunuyordu.
1963: Üstad Bediüzzaman’ın talebelerinden Ceylan Çalışkan vefat etti. Abdülkadir Ceylan Çalışkan l929 yılında Emirdağ’da dünyaya gelmişti. Küçük yaşta annesini kaybeden Ceylan Çalışkan annesiz, öksüz olarak büyüdü. 1944’ün yaz sonlarında Emirdağ’a gelen Üstad’a, bütün Çalışkan ailesi yardıma ve hizmete koşmuştu. Ailesinin de Risale-i Nur hizmetine girmesi Ceylan’ı hizmet yarışında ön saflara koymuş ve Üstad Bediüzzaman’ın postacılığını yapma şerefine nail olmuştu. Yıllarca Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin hizmetinde bulunan Ceylan Çalışkan, acı bir trafik kazası sonucu vefat etti.
1974: Cenevre’deki barış görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine, Türkiye Kıbrıs’ta ikinci bir askeri harekât başlattı. Kıbrıs adasının yüzde 40’ı Türkiye’nin denetimine geçti.
1992: Selami Yurdan, Bosna’da Sırp zulmüne karşı onur savaşında şehid oldu. 1966’da Ağrı’nın Patnos ilçesinde doğan Selami Yurdan, değişik İslami etkinliklerde bulunur; İslami sorumluluğunu ifa edeceği bütün görevlere seve seve katılırdı. Son olarak tevhidi bilincinin gereği, Bosnalı kardeşleriyle dayanışma görevinin en ileri şahitliğini gösterdi ve Saraybosna cephesine gitti. Şehid Selami’nin örnek tavrı; uluslararası istikbarın, zulmün, zorbalığın karşısında Müslümanca dayanışmanın nasıl gerçekleştirileceğinin en ileri şahitliğini ifade etmektedir.
2013: Polis, asker ve MİT’in elindeki istihbaratın, “Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi” adlı ortak bir havuzda toplanması kararı alındı. MİT’in Ankara’daki karargâhında kurulan merkez, çalışmalara başladı. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde görüldü ki bu havuzdan en çok FETÖcüler faydalanmıştı.
2019: Emperyalist Batı’nın son yüzyılda kuklalarının eliyle mazlum Kürd halkına karşı işlediği Enfal Katliamı'nın kurbanlarına ait 2 toplu mezar bulundu.