M.Ö. 322: Antik Yunan filozofu Aristo, öldü. Platon ile Batı düşüncesinin en önemli iki filozofundan biri sayılan Aristoteles ya da kısaca Aristo; fizik, astronomi, ilk felsefe, zooloji, mantık, politika ve biyoloji gibi konularda pek çok eser vermiştir.
971: Gazneliler Devleti’nin hükümdarı Gazneli Mahmut doğdu. Gazneliler Devleti, en parlak dönemini Sultan Mahmut zamanında yaşadı. Sultan unvanını ilk kullanan hükümdar olan Gazneli Mahmut, Hindistan’a Eylül 1000’den 1027’ye kadar 17 sefer yapmıştır. Bu seferler sırasında Hindistan’da birçok cami yaptıran ve İslam dinini öğretmek üzere Hindistan’a âlimler yerleştiren Gazneli Mahmut, Hindistan’ın kuzey bölümlerine kadar İslamiyet’in yayılmasını sağlamıştır.
1187: Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü feth ederek 88 yıllık Haçlı işgaline son verdi. Mısır ve Suriye sultanı, Eyyubi hanedanının kurucusu olan, Selahaddin Yusuf bin Eyyub 1138’de Tikrit’te doğmuştur. Hıttin Muharebesi ile Kudüs’ü Haçlı kuvvetlerinden alarak kentte 88 yıl süren Hıristiyan egemenliğine son vermiş, akabinde Hıristiyanların düzenledikleri Üçüncü Haçlı Seferi’ni etkisiz hale getirmiştir. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz ve Yemen egemenliği altındadır. Irak’taki Selahaddin ili ve Selahaddin Kartalı da onun adını taşımaktadır.
1928: Opus Dei tarikati kuruldudu. Aslında Gizli bir örgüt olan Opus Dei’nin tüm üyeleri meslek sahibi Katoliklerden oluşmakta, her ülkede örgütten sorumlu bir Kardinal bulunmaktadır. Onlara göre Papa’nın kimliği, Kilise’nin de Papalık Makamı’nın da üstündedir. Papa, Tanrı-Krallığı’nın kutsal önderidir. Böylesine yüce bir mertebeye erişebilen kişi de elbette olağanüstü bir kişidir. Bu nedenle Opus Dei, böylesine olağanüstü bir kişi tarafından temsil edilen Vatikan Devleti’ni yüceltir ve Kilise’yi ikinci planda görür.
1935: Faşist Mussolini’nin İtalyan ordusu Habeşistan’a, günümüzdeki adıyla Etiyopya’ya girdi.
1958: Fransız kolonisi Gine, bağımsız bir cumhuriyet oldu. Gine Cumhuriyeti, Kuzeybatı Afrika ülkesidir. Uluslararası Kriz Grubu’na göre ‘zayıf ülke’ statüsüne girme tehlikesinde olan ülkede, bir Daimi Birleşmiş Milletler Misyonu mevcuttur.2008 yılında Askeri cunta yönetimi devralmıştır.
1975: ABD, Kıbrıs Harekâtı’ndan dolayı Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosunu kısmen kaldırma kararı aldı. Türkiye’ye daha önceden parasını ödediği silahlar verilecek ancak bunlar Kıbrıs’ta kullanılmayacak, ayrıca haşhaş ekimi yasağı sürecekti.
1999: Rusya, 1997’de imzalanan barış anlaşmasını ihlal ederek, Çeçenistan’ı yeniden işgal etti; İkinci Çeçen-Rus Savaşı başladı. Rusya bütün uluslararası kuralları hiçe sayarak yürüttüğü bu savaşta, bütün dünyanın gözü önünde bir halkı soykırımdan geçirmekte ve uluslararası hiçbir tepkiyle karşılaşmamaktaydı.
2003: CIA’in emrinde çalışan Irak gözetleme grubu, ilk raporunu sundu ve Irak’ta hiç kitle imha silahına rastlanmadığını belirtti.
2012: Ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabri açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında Özal’ın cenazesi, Topkapı’daki anıt mezardan çıkarılarak Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.