Uzmanlar, kış aylarında şalgam tüketilmesini tavsiye ediyor.
Özellikle soğuk havalarda tüketilmesinin önemine vurgu yapan uzmanlar, sağlık açısından şalgamın sunduğu birçok faydaya dikkat çekiyor.
Probiyotik açısından zengin ve doğal bir içecek olan şalgam, enerji verici ve savunma sistemini güçlendirci özelliğiyle de sağlığa faydaları saymakla bitmez.
Önemli içecekler arasında yer alan şalgamın tüketilmesini tavsiye eden Uzmanlar, şalgamın kilo verme sürecine yardımcı olduğunu ve sindirimi kolaylaştırdığını vurguluyor.
Gribal enefeksiyonlara karşı salgam tüketimini denediniz mi?
Şalgam, yetiştirilen özel havuçların özellikle mor havuçların fermente edilmesiyle elde ediliyor.
Birçok uzman mor içeceklerin kansere karşı koruma sağladığına da dikkat çekiyor.
Şalgamın hazırlanışında fermentasyon süreci, bu havuçların lezzetini ve besin değerini artırıyor.
Şalgamın içerdiği vitaminler ve mineraller açısından zengin bir içecek olması ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Özellikle kış aylarında gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı, nezle ve birçok hastalığa karşı önemli bir savunma sistemi bariyeri oluşturan şalgam, kış aylarında sıkça karşılaşılan hastalıklara karşı koruma sağlıyor.
Şalgam tüketimi ayrıca sindirim sistemini düzenlemekte de önemli rol oynuyor.
Doğal bir probiyotik kaynağı olarak bilinen şalgam, bağırsak florasını destekliyor ve sindirim problemlerini azaltıyor. Özellikle etli ve ağır yemeklerde, çiğ köfte ve kebap gibi yemeklerin yanında tüketilmesi, bu yiyeceklerin sindirimine yardımcı oluyor.
Kaç günde doğal şalgam elde edilebilir
Ömer Sarılar, Şanlıurfa'da kış aylarında sıklıkla tercih edilen şalgamın tanıtımını yapmak üzere düzenlenen fuarda açıklamalarda bulundu.
Yaklaşık 40 gün bekletilerek doğal bir şalgam elde edildiğine dikkati çeken Sarılar, "Şanlıurfa halkı şalgama biraz yabancı ama geldiğimiz yerde herkes şalgam tüketiyor. Şalgamın sağlık açısından birçok faydası var. Enerji verir, kilo vermeye yardımcı olur ve her türlü yemeğin yanında yenilebilir doğal bir içecektir. Bu havuçlar sadece Ereğli'de yetişir. Firmamız da yeni yeni kendi havuçlarını üretmeye başladı. Bu havuçlar fermente edilerek bekletilmekte ve buğdayla harmanlanarak 40 gün bekletilerek doğal bir şalgam elde edilmektedir." dedi.
Şalgamın aclısı da var acısızı da var
Şalgamın acılı ve acısız şeklinde iki farklı lezzete olduğunu belirten Sarılar, fuarda şalgam içenlerin şalgamdan memnun kaldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Daha önce tatmayan kişiler de içip memnun kalıyor. Kışın daha fazla tüketilmektedir. Şanlıurfa da acıyı sevdiği için çiğ köftenin, kebabın yanında sindirimi kolaylaştıracak en güzel içecektir. Tabii benim tercihim acısız şalgam, daha sade ve daha güzel. Ama Urfa'da acı sevildiği için o yüzden Urfa'ya genellikle acılı şalgam getiriyoruz"
Sirke'de güçlü bir probiyotik
Şalgamın yanı sıra beyaz sirke, elma sirkesi ve üzüm sirkesi gibi ürünlerin de tanıtımını yapan Sarılar, sirkenin genellikle ev temizliğinde kullanıldığını, elma sirkesinin sindirim sistemine yardımcı olduğunu vurguladı.