Fetva Kurulu, "Namaz kıldıktan sonra elbisemde kan lekesi gördüm, ne yapmalıyım?" sorusuna yanıt verdi.
Namaz kılındıktan sonra fark edilen necasete ilişkin konuya açıklık getiren Fetva Kurulu, hükmün necasetin miktarına göre farklılık arz edebileceğine işaret etti.
Şafii ve Hanefi mezheplerine göre miktarın ölçüsünün de belirtildiği fetvada şu ifadelere yer verildi:
"Namazın sahih olma şartlarından biri de bedende, elbisede ve namaz kılınan yerde herhangi bir necasetin bulunmamasıdır.
Kan, irin ve idrar gibi necis sayılan şeyler namaz kılmadan önce, bulundukları yerden giderilmelidir. Bir kimse üzerinde necaset olduğunu bildiği elbiseyle namaz kılamaz.
Necaset, namaz eda edildikten sonra fark edilirse bakılır; elbise üzerinde bulunan necaset azsa namaz geçerlidir. Fakat fazlaysa namazın tekrardan iade edilmesi gerekir.
Hanefî mezhebine göre az olan ve affedilen necasetin miktarı bir dirhem (avuç ayası) kadardır. Genel itibariyle Şafiî mezhebi, affedilen kan miktarı için herhangi bir miktar belirlemezken bunun ancak örfle ölçülebileceği görüşünü benimsemiştir.
Ayrıca İmam Şafi'nin eski görüşü, Hanefilerde olduğu gibi affedilen necasetin avuç ayası kadar olduğu yönündedir (Şirbînî, Muğni'l-Muhtâc I, 533)."