Sol tarafta uyumak reflü olan kişilere fayda sağlayabilir, ancak kalp üzerinde olumsuz etkileri vardır.
Sol tarafta uyumak, asit reflüsü ve gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) yaşayan kişilere yardımcı olabilir. 2022 yılında yapılan bir çalışma, sol tarafta uyumanın sağ tarafta uyumaya göre, asit etkisine önemli ölçüde etki eder.
Fakat, sol tarafta uyumanın kalp üzerinde bazı olumsuz etkileri olabilir.
Sol tarafınıza yatmanın sağlık açısından faydaları nelerdir?
1997 yılında bilim adamları ilk kez yan yatarak uyumanın kalbin elektrokardiyogram (EKG) ile ölçülen elektriksel aktivitesinde gözle görülür değişikliklere neden olduğunu fark ettiler. Araştırmacılar, sol taraflarına yatan kişilerde bu etkinin daha belirgin olduğunu tespit etmişlerdir.
2018 yılında yapılan daha yeni bir çalışmada da araştırmacılar, sol taraf üzerine yatmanın sağlıklı katılımcılarda EKG okumalarında değişikliklerle ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Vektörkardiyografi adı verilen bir tür görüntüleme tekniği kullanarak, sol tarafta uyumanın kalbin kaymasına ve dönmesine neden olduğunu buldular.
Sağ taraflarına yattıklarında ise EKG aktivitesinde neredeyse hiçbir değişiklik görülmedi. Araştırmacılar, bu pozisyonda kalbin mediasten adı verilen akciğerler arasındaki ince doku tabakası tarafından yerinde tutulduğunu tespit etti.
Sağ tarafa yatmanın sağlık açısından faydaları nelerdir?
2018 yılında yapılan bir çalışmada, kalp kası hastalığı olan katılımcıların çoğunun sol yerine sağ taraflarında uyumayı tercih ettikleri görülmüştür.
Ayrıca, 2019 yılında yapılan bir araştırma, hamile kişilerin veya doğmamış bebeklerinin sağ veya sol taraflarında uyumalarının sağlıkları açısından bir fark yaratmadığını ortaya koymuştur.
Bazı doktorlar hamilelerin sol taraflarına yatmalarını önermektedir. Bunun nedeni, karaciğerin karnın sağ tarafında olması ve sol tarafa yatmanın rahmi karaciğerden uzak tutmaya yardımcı olmasıdır.
Bununla birlikte, hamileyken sağ tarafa yatmak kalbin işini kolaylaştırır çünkü fetüsün ağırlığının, fetüse kan akışını iyileştirmek için kanı ayaklarınızdan ve bacaklarınızdan kalbe geri taşıyan büyük damara (inferior vena cava olarak adlandırılır) baskı uygulamasını engeller.
Her bir sözü ve sünneti âdeta asrımızda birer bilimsel mucize olan Allah Resulü de bizlere sol tarafa yatmayı tavsiye etmiştir
Alemlere Rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav) uyurken sağ yanına doğru yatarak uyurdu.
Riyazü's-Salihîn adlı hadis kitabında şöyle rivayet ediliyor: Bera b. Azib (r.a)'den:
Peygamber Efendimiz (sav) yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı; sonra, "İlâhî!.. Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana tevcih ettim, işlerimi sana emanet ettim. Sevabını ümit ederek ve azabından korkarak sana sığındım. Senden başka kendisine sığınacak ve korunacak kimse yoktur. Gönderdiğin kitaplara ve yolladığın peygamberlere iman ettim." (Riyazü's-Salihîn; c. 2 s. 206-207-208-209.)
Hafsadan (ra) rivayetle:
Hz. Peygamber uyumak üzere uzandığında sağ elini yanağının altına koyar, sonra, "Allah'ım, kullarını dirilteceğin kıyamet Gününde beni azabından koru" diye dua eder ve bunu üç defa tekrarlardı. (Camiüssağir Hadîs No: 6558)
Berâ İbni Âzib radıyallahu anhümâ şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana:
Yatağına gideceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanın üzerine yat ve şu (yukarıdaki) duayı oku ve bu duanın sözlerini yatmadan önce son sözün yap” buyurdu. (Buhârî, Vudû 75; Müslim, Zikir 56)