Gribal ve viral enfeksiyonların en yaygın ve sık görüldüğü mevsim geçişlerinde özellikle yaşlı, kronik hastalığı, astım, bronşit, şeker hastalığı ve 65 yaş üstü olan hastaların durumuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bu dönemlerde öksürük, balgam ve ateşi olanların mutlaka doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Mevsim geçişlerinde karşılaşılabilen hastalıklar hakkında bilgi veren Şenyiğit, "Bilindiği üzere kış aylarına girmek üzereyiz, sonbaharın son ayındayız. Soğuklar başladı. Soğuk, vücut direncini düşüren en önemli etkenlerden biridir. Bu aylarda herkes soğuğa maruz kalarak herhangi bir enfeksiyon geçirebilir. Bu bazen basit bir farenjit bazen ağır bir zatürre olabilir. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Özellikle yaşlı, kronik hastalığı, astım, bronşit, şeker hastalığı ve 65 yaş üstü olanların daha dikkatli olmaları gerekiyor." dedi.

"Boğazı yanan, ateşi olan ve sarı renkte balgamı olanlar bir uzmana başvurmalı"

Ağız ve diş sağlığı merkezinde tedaviler başladı Ağız ve diş sağlığı merkezinde tedaviler başladı

Bu ayların gribal ve viral enfeksiyonların yoğun olduğu dönemler olduğunu söyleyen Şenyiğit, "Bu dönemlerde bahsettiğimiz kronik hastalığı ve 65 yaş üstü olanların kalabalığa girerken mutlaka maskeli olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü Covid-19 döneminde maskeyi düzenli kullandığımız için neredeyse hiçbir grip veya nezle vakası görmedik. Fakat bunu ihmal ettiğimiz için şimdi grip ve nezle hastaları gelmeye başladı." ifadelerini kullandı.

Hastalığın belirtilerine göre takip edilmesi gereken aşamaları sıralayan Şenyiğit, şu ifadelere yer verdi:

"Öksürük, balgam ve ateşi olanlar mutlaka doktora başvurmaları gerekiyor. Nezle gibi şikâyeti olanlar doktora gitmelerine gerek yoktur. Çünkü nezle bir viral enfeksiyondur, 5 gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Sadece burun akıntısı ve hapşırığı olan ama ateşi ve sarı renkte balgamı olmayanlar birkaç gün evde istirahatle bunu geçirebilir. Ancak boğazı yanan, ateşi olan ve sarı renkte balgamı olanların mutlaka göğüs hastalıkları veya kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalarında fayda var. Çünkü eğer gecikme olursa zatürreye dönebilir ve çok ağır bir tablo meydana getirebilir."

"Tek başına hafif bir öksürük tedavi gerektirecek bir durum değildir"

Şenyiğit, "Sarı renkli balgam, genelde enfeksiyonu gösterir bazen de beklenmiş balgamda olur. Normal balgamın beyaz veya hafif derece de gri olması lazım ancak sarı renkte ve kirli balgam enfeksiyonu gösterir. Ateşle beraberse akciğerde bir sorun olduğu gösterir." şeklinde konuştu.

Öksürüğün farklı sebeplerinin var olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, "Tansiyon ilacı, astım, bronşit ve KOAH'ta öksürük yapabilir. Etkeni bilmeden bir şey diyemeyiz. Ancak kış dönemlerinde öksürüğü daha fazla görürüz. Tek başına hafif bir öksürük tedavi gerektirecek bir durum değildir. Basit gribal bir enfeksiyona döner ama balgam, nefes darlığı, hırıltı, solunum, yüksek ateş olursa o öksürüğün mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bir öksürük ortalama 2 ay civarında sürüyorsa ve ateşi bile yoksa mutlaka öksürüğü araştırmak lazım." diye belirtti. 

Kaynak: İLKHA