BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatör Yardımcısı Muhannad Hadi ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı UNRWA Genel Komiser Yardımcısı Antonia De Meo, Güvenlik Konseyi'ne Gazze'de yaşanan korkunç tablo hakkında bilgi verdi.
Filistinlilerin yaklaşık 10 aydır tarifsiz acılar, kederler, üzüntüler ve kayıplar yaşadığını belirten UNRWA Genel Komiser Yardımcısı Antonia De Meo yaptığı konuşmada, "Gazze'de iki milyondan fazla insan, ölüm ve yıkımla dolu, sonu gelmeyen bir kâbusun içinde sıkışıp kalmış durumda.” dedi.
Antonia De Meo Gazze'deki içler acısı durumu, “Yaşamlarına korku, susuzluk, açlık, hastalık, gayri insani muamele, temel sağlık hizmetlerinden mahrumiyet ve defalarca yerinden edilme hâkim. Bu, her gün ve her gün amansız ve genellikle saatlik bir mücadeledir. Gazze'nin güneyi de dahil olmak üzere açlık bir risk olmaya devam ediyor. Bulaşıcı hastalıklar artıyor.” diyerek ifade etti.
UNRWA okullarının çoğunun siyonistlerin saldırılarında yıkıldığını veya ciddi şekilde hasar gördüğünü belirten De Meo, sadece son iki hafta içinde sekiz okulun vurulduğunu bildirdi.
Ayrıca, yerinden edilmiş insanların yaşadığı yerleşim yerlerinde çöp dağları ve lağım sularının taştığı bir ortamda ölümcül bulaşıcı hastalık tehdidinin her geçen gün artmaya devam ettiğini belirten De Meo, "Kanser, böbrek yetmezliği veya diyabet gibi hastalıkları olan insanlar da ihtiyaç duydukları hayat kurtarıcı tedaviye erişememektedir. On binlerce hastanın da acil tıbbi tahliyeye ihtiyacı var." dedi.
Çocuk felci tehlikesi
Kanalizasyon örneklerinde tedavisi olmayan "çocuk felci" virüsünün bulunduğunu söyleden UNRWA Genel Komiser Yardımcısı, "Hastalık aşılarla etkili bir şekilde önlenebilirken, Gazze'deki ağır hasarlı ve ciddi şekilde tükenmiş sağlık sistemi, çocukların önemli aşıları alamadığı anlamına geliyor." diye ifade etti.
BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO), henüz hiçbir çocuk felci vakası kaydedilmemiş olsa da, acil önlem alınmadığı takdirde hastalığın korunmasız bırakılan binlerce çocuğa ulaşmasının “an meselesi” olduğu uyarısında bulundu.
Yardım ulaştırmak artık imkansız
BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatör Yardımcısı Muhannad Hadi ise verdiği bilgilerde, ölüm ve yıkımın ortasında insani yardım görevlilerinin “en savunmasız durumda olanlara hayati yardım sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmadıklarının” altını çizdi.
Muhannad Hadi Güvenlik Konseyi'ne konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ancak yapılması gerekenler ile yardım kuruluşlarının yapabildikleri arasında bir uçurum var. Sorun yardım çalışanlarının kararlılığı ya da istekliliği değil, sorun görevimizi yerine getiremememizdir ve bu bizim kontrolümüz dışındadır” diyerek elverişli bir ortamın eksikliğini vurguladı.
Muhannad Hadi “Çatışma yakın gelecekte nasıl bir şekil alırsa alsın, insani yardım görevlileri Gazze'nin neresinde olurlarsa olsunlar, Şerit'in her yerinde ihtiyaç sahibi insanlara güvenli bir şekilde ulaşabilmelidir.” dedi.