İlim & İrfan

Erbaş: Mazlumlar için Müslümanlar küresel düzeyde güçlü inisiyatifler almal

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Mekke’de Din Hizmetleri Ataşelik Binasında Türkiyeli basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada konuşmasında hac ibadetinin bir davet olduğunu ve temel amacının insanları hakikatle buluşturmak olduğunu kaydeden Erbaş, “Bu manada hac, bir öze dönüş fırsatıdır, bir arınma, yenilenme iklimidir. İnsanın alemlerin Rabbine yönelerek samimi tövbe, dua ve yakarışlarla ilahi affa mazhar olma, azim ve kararlılıkla kendine, özüne varma yolculuğudur.” dedi.

“Hac, iman, teslimiyet ve güzel ahlakı mezceden, birleştiren bir ibadettir”

Erbaş, hac, imanın ve güzel ahlakın tahkim edildiği bir yolculuk olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

“Hac, iman, teslimiyet ve güzel ahlakı mezceden, birleştiren bir ibadettir. Hac, ümmet bilincini pekiştiren evrensel bir kardeşlik buluşmasıdır. Her yıl iman ve tevhid ekseninde Mekke’de, Arafat’ta buluşan Müslümanlar, bütün farklılıkları ortak bir paydada buluşturan İslam kardeşliğini tüm dünyaya ilan etmektedir. Dolayısıyla hac, Müslüman hayatının temel ilkelerini bünyesinde toplayan, birçok hikmeti içinde barındıran ve sayısız güzelliklere vesile olan bir ibadettir. İslam düşünce ve ahlakının bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde resmedildiği muazzam bir tablodur.”

Erbaş, “Hac, esasında bir diriliştir. Vahyin rehberliğinde iman ile diriliştir, sünnetin rehberliğinde güzel ahlak ile diriliştir. Bu bilgi ve bilinç ile yapılan hac, elbette hayata çok kıymetli değerler kazandıracak, ahiretteki karşılığı ise cennet olacaktır. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ‘mebrur bir haccın karşılığı cennettir’ buyurmaktadır.” diye konuştu.

“Katiller sürüsü en vahşi hayvanları bile utandıracak kadar soykırımlarına devam ediyor”

Bugün dünyanın zor ve sıkıntılı süreçlerden geçtiğine işaret eden Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Savaşların, çevre sorunlarının, toplumsal krizlerin kıskacında bunalan insanlık, bir çıkış yolu arıyor. Şimdi bizler, insanlığı içine düştüğü bunalımlardan kurtaracak ahlak ve değerlerin neşet ettiği topraklarda bulunuyoruz. Söz konusu kurtuluş ilkelerini yeniden insanlığa takdim etme sorumluluğunu taşıyoruz. Elbette bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmenin yolu, tevhide inananların vahdette buluşmasından geçmektedir. Birlik, beraberlik içerisinde Müslümanların her vesileyle güç birliği yapması gerekmektedir. İşte hac bunun en büyük örneklerinden birisidir. Bu yüzden her vesileyle ve tüm uluslararası toplantılarda ifade ettiğim gibi bugün Müslümanlar olarak vahdet şuurunu güçlendirmeye ihtiyacımız var. Müslümanlar birlik, beraberlik içinde feraset ve dirayetle hareket etmek, imkanlarını birleştirmek ve küresel düzeyde güçlü inisiyatifler almak zorunda. Dünyanın her yerindeki mazlumların yüzünün gülmesi için buna mecburuz. Çevresel felaketlerden insani dramlara kadar yeryüzünü kuşatan küresel sorunların çözümü için buna mecburuz. İslam’ın adalet ve merhamet ilkeleriyle insanlığı buluşturmak ve bunalımlar çağından umuda, sevince ve aydınlık yarınlara güçlü bir yol açmak için buna mecburuz. Filistin’in Gazze’nin kurtuluşu için buna mecburuz. İşte görüyorsunuz, gözü dönmüş katiller sürüsü, en vahşi hayvanları bile utandıracak kadar barbarca ve aşağılık politikalarla soykırım yapmaya devam ediyor.”

“Hac mevsiminde burada bütün Müslümanlarla buluşuyor, ümmet bilincini güçlendiriyoruz”

Erbaş, Müslümanların haccı tam manasıyla idrak etmesi ve haccın öğrettiği değerleri hayata taşımasıyla tüm yeryüzünün felaha kavuşacağını belirterek, “Hac mevsiminde burada bütün Müslümanlarla buluşuyor, vahdet zeminini ve ümmet bilincini güçlendiriyoruz. Bu bağlamda hac ibadeti bize büyük bir heyecan ve imkan sunuyor.” ifadelerini kullandı.

“4 bin 128 kişilik bir ekiple Mekke’de ve Medine’de hacılarımıza hizmet ediyoruz”

Haccın meşakkatli bir ibadet olduğunu aktaran Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşlarımızın, her yönüyle en güzel şekilde hac ibadetini yerine getirmeleri ve evlerine dönmeleri için azami gayret gösteriyoruz. Öncelikle hac ibadetini bir irşat, bir eğitim sürecine dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçla en yetkin hocalarımızdan ülkemizden Başkanlığımızın ve ilahiyat fakültelerimizin yetiştirdiği değerli hocalarımızdan 76 kişilik özel bir irşat ekibimiz var, 430 kadın irşat görevlimiz var. Yine 378 kafile başkanı ve 1736 din görevlisi hocamızla irşat faaliyeti yürütüyoruz. Toplam 4 bin 128 kişilik bir ekiple Mekke’de ve Medine’de hacılarımıza hizmet ediyoruz. Söz konusu ekibimiz içerisinde sağlık alanında hizmet veren 503 kişilik bir sağlık ekibi de bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Bu sene 84 bin 942 vatandaşımız hac ibadeti için kutsal topraklara geliyor”

Erbaş, 2024 hac organizasyonu kapsamında Türkiye’den gelen hacı adaylarıyla ilgili de şu bilgileri aktardı:

“Bu sene 84 bin 942 vatandaşımız hac ibadeti için kutsal topraklara geliyor. Bu sayının yüzde 53’ü kadın, yüzde 47’si erkeklerden oluşmaktadır. Bugün itibariyle hacı adaylarımızın büyük çoğunluğu Mekke ve Medine’ye intikal etmiştir. Birkaç gün içerisinde tüm hacı adaylarımız kutsal topraklara gelmiş olacak inşallah. Bu sene hacca gelen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 60. Şu ana kadar hac için kutsal topraklarda bulunan 7 vatandaşımız vefat etmiştir. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına Rabbimizden sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Mekanları cennet, dereceleri ali olsun inşallah”

Vatandaşların hac ibadetini en güzel şekilde yerine getirmesi noktasında Suudi Arabistan hac bakanlığıyla iş birliği içinde olduklarını dile getiren Erbaş, “Mekke Yolu” projesiyle vatandaşların havaalanında hiç bekletilmeden intikallerinin sağlandığını söyledi. (İLKHA)