Klima, halsizlik, yorgunluk, sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklar, kas-iskelet sistemine ilişkin rahatsızlıklar, enfeksiyonlar ve ilişkili rahatsızlıklar ve solunum sistemiyle ilgili diğer sorunlara sebep olabilir.
Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, migren atağı, yüz felci, boyun, sırt tutulması, hareketlerde ağrı ve zorluk, ani sıcaklık değişimi sonucunda bağışıklık sisteminin ani olarak çökmesi ve iyi görev yapamaması vb. sorunlara sebep olan klima, alerjik astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerde astım krizleri tetiklenebiliyor.
Ayrıca Klima sistemleri, sıcak yaz aylarında serinlik sağlarken bazı sağlık sorunlarına da yol açabilir. Solunum Yolu Enfeksiyonları, Sinüzit ve Allerjik Reaksiyonlar, Legionella Hastalığı (Lejyoner Hastalığı), Göz ve Cilt Kuruluğu ve Baş Ağrısı ve Migren gibi hastalıklar tetikleyebilir.
Ancak Klima kullanırken bazı noktalara dikkat ederek bu sorunları engellemek mümkün.
• Klima kullanımında öncelikle ortamın sıcaklığı yavaş yavaş düşürülmeli.
• Klimaya direkt maruz kalınmamalı. Klima hiçbir zaman kişinin vücuduna tam olarak temas etmemelidir. Klimanın görevi; sizi değil, mekânı serin tutmaktır.
• Klimanın temizliğini ihmal edilmemeli. İlkbahara ve sonbahara girerken klimaların bakımlarını mutlaka yaptırılmalı. Bakımı düzgün olarak yapılmayan klimalar, ortamın sıcaklık veya nemini istenenden fazla veya az yapar. Ayrıca filtrelerde biriken bakteriler birçok enfeksiyon hastalığının oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.
• Araç klimanızı kullanırken dikkat edin. Aşırı sıcaklık ve nem, araç kullananların konsantrasyon ve reaksiyonlarını bozabiliyor. Özellikle trafikte ve uzun yolculuklarda bu etki daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle belli ölçüler dahilinde aracınızda klima kullanımına özen gösterin.