Yılın her iki bayram tatillerinde uzun yolculuk esnasında dikkatsizlik, uykusuzluk ve birçok nedenlerden ötürü binlerce trafik kazası ve yüzlerce insan hayatını kaybediyor
Uzun yolculukta sürücülerin en çok dikkat etmesi gerekenler hakkında konuşan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mustafa Enes, yolculuğa çıkmadan önce araç bakımlarının sağlanması ve sürücünün yeteri kadar uykusunu alması gerektiğini ifade etti.
“Bayram tatillerinde yüzlerce hatta binlerce insan hayatını kaybediyor”
Bayramdan dolayı yollarda ister istemez bir yoğunluk oluştuğunu söyleyen Enes, "Sürücülerimizin dikkat etmesi gereken konu öncelikle sabırlı olmaları lazım. Gidiş gelişlerde hem saatler hem de yollar uzuyor. Dolayısıyla sürücülerde biraz stres oluşuyor. Bu anlamda biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Kontrolü ve anlayışı elden bırakmamak lazım. Çünkü trafik adabına uymamız lazım. Bir yıl içinde bir savaşta ölmeyecek kadar insan ölüyor trafikte. Bu çok vahim bir durum. Bunların yaşanmaması için de sabır ve yönetim konusunda daha hassasiyetli davranmak lazım.” ifadelerini kullandı.
"Direksiyon başında en ufak bir uykusuzluk, en ufak bir dalgınlık bir kazaya sebebiyet verir"
Uzun yolculuğa çıkmadan önce yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Enes, “Sürücülerimiz uzun yola çıkmadan önce araç lastiklerini kontrol etmesi gerekiyor. Bunun yanında hava basınçlarını kontrol etmemiz gerekiyor. Uzun yol dediğimiz insan yorgun olmayacak, uykusunu güzel alacak. Yolculuk esnasında oluşacak bir yorgunluk, bir uyku belirtisi durumunda kişinin aracını güvenli bir alana çekmesi ve dinlenmesi gerekiyor. Çünkü direksiyon başında en ufak bir uykusuzluk, en ufak bir dalgınlık bir kazaya sebebiyet verir. Bu iki taraf için de vahim bir duruma sebep olabiliyor.” şeklinde aktardı.
Enes, yolculukta herhangi bir sorunla karşılaşmamak için araç bakımlarına değinerek, “Araç bakımlar yılda bir yapılır. Tabii uzun yola çıkmadan önce aracın yağı ve suyunun kontrol edilmesi lazım. Motorda herhangi bir aksaklığın olmaması gerekir. Her 10 bin kilometrede yağ değişimi yapılması, cam silecek suyunun yeteri seviyede olması, fren suyunun maksimum derecede olması gerekmektedir.” dedi.
“Bir kazada bir aile yok olabiliyor”
Kazaların en büyük nedenlerinin uyku ve telefon kaynaklı olduğunu belirten Enes, “Malum günümüzde teknoloji gelişmiş durumda. Telefon konusunda kulaklık kullanılabilir, bluetooth eşliğinde kullanılabilir. Sürücüde dikkat dağınıklığı çokça oluşmaktadır. Kazalar saniyelik olabilen durumlardır. Bir saniye bile olsa kişinin dikkat dağınıklığı kazaya sebebiyet verebilir. Varsa eğer uzun yolculukta yedek bir şoförün olması daha iyi olur. Bir kaza hem şoförün hem ailesinin hem de karşı taraf için büyük kayıplar vermektedir. Kazalar sadece ölüme sebebiyet vermiyor. Ayrıca sakatlığa sebebiyet veriyor, felç kalmaya sebebiyet verebiliyor. Bunlar çok ağır ve vahim durumlardır. Bir kazada bir aile yok olabiliyor. Şoför, her zaman arabayı kontrollü kullanacak. Sağ, sol, arka aynaları sürekli kontrollü içerisinde tutması lazım. Eğer bir sürüş yapılıyorsa ve kurallara uyuluyorsa kaza olma olasılığı çok düşük olur.” şeklinde kaydetti.