Kuyumcular, altının artık takıdan çok yatırım aracı olarak görüldüğünü belirtiyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte düğün sezonuna hazırlanan vatandaşlar, hızla artan altın fiyatları nedeniyle zor durumda kaldı. Gram altının 4 bin liraya dayanması hem düğün alışverişlerini hem de geleneksel takı alışkanlıklarını doğrudan etkiledi.
Diyarbakır'da faaliyet gösteren kuyumcular, son dönemde satışların belirgin şekilde azaldığını ifade etti. Vatandaşların zorunlu olmadıkça altın alımından kaçındığını dile getiren esnaf, düğünlerin vazgeçilmezi olan altının artık daha çok yatırım amaçlı tercih edildiğine dikkat çekti.
Düğün hazırlığı yapan çiftler ise bu yaz evlenmenin maliyetinin geçen yıla oranla çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Artan maliyetler karşısında çeyrek ya da gram altın yerine sembolik hediyelerle düğünlere katılım tercih ediliyor.
Kuyumcular, fiyatların seyrine göre düğün sezonunda hareketliliğin az olabileceğini öngörürken, vatandaşlar da yetkililerden piyasalara yönelik dengeleyici adımlar bekliyor.