Diyarbakır'da surlarında Mervani Camii ve bitişinde sahabe mezarlarının bulunduğu alanda Dağkapı burcu Kültür ve Turizm Bakanlığınca kafe-restoran amaçlı ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verilmesi tepkilere neden oldu.

Diyarbakır surları Dağkapı Burcu’nda Mervaniler tarafından inşa edilen tarihi Mervani Camii bitişiğindeki bölüm, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından özel bir firmaya kafe-restoran tarzı ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verildi.

Sahabe mezarlarının da bulunduğu alanda eğlence merkezi türü mekanların oluşturulması söz konusu yerleşkedeki manevi değerlere saygısızlık olarak kabul ediliyor.

Bilindiği üzere, Diyarbakır surları Dağkapı Burcu’nda konumlanan mescit 10-11. yüzyıllarda Diyarbakır’da hüküm süren Mervaniler tarafından inşa edildi. 1011-1061 yılları arasında Mervaniler’in yöneticisi olan Nasirüddevle Ahmed, şehrin muhafazasından sorumlu askerlerin ibadetlerini gerçekleştirebilmeleri için 1056’da bu mescidi yaptırdı.

 Cumhuriyet Dönemi’nde kapatılan mescit 2014 yılında tekrar ibadete açıldı. Şu anda da Dağkapı burcunun hemen duvarına bitişik bulunan yatırda "Sahat bin Vakkas Ebu'l-Muhsin" adlı sahabe ve "Arakçîn Baba" diye de bilinen Şeyh Mehmed-i Berzencanî yatmaktadır.

Diyarbakır'daki birçok tarihi yapının işletmesi aynı firmaya verilmiş

Üstünde Mervani mescidi ve duvarının hemen bitişiğinde sahabe mezarının bulunduğu Dağkapı Burcunu yakın zamanda ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, buraları kafe-restoran tarzı ticari işletmelere tahsis etme teşebbüsünde bulunmuş, burada Mervani Mescidi ve sahabe mezarı olduğu kendisine hatırlatılması üzerine vazgeçmişti. Ancak daha sonra söz konusu yerin Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğüne talimat verilerek burada kafe-restorant açılması için gerekli girişimlerde bulunulduğu öğrenildi.

Habere konu olan tarihi mekanın işletmeciliğini üstelenen firmanın Diyarbakır'da İçkale Müze kafesi, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Evi Müze kafesi, Ziya Gökalp Müze kafesi, İl Kültür Müdürlüğü Kafesi gibi tarihi yerleri de elinde bulundurması akıllarda soru işareti bırakıyor. Halbuki söz konusu mekân için daha önce yapılan girişimlerde Dağkapı Burcunun Alt Kısımları Diyarbakırlı Hattat Hamit AYTAÇ Kültür Evi Müzesine dönüştürüleceği müjdesi verilmişti.

Konuya ilişkin tepkisini Amed Haber mikrofonları aracılığıyla dile getiren Diyarbakırlılar söz konusu kararın derhal iptal edilmesini istedi.

“Yazıklar olsun!”

Caminin ve hele ki ashabın meftun bulunduğu yerde kafe açılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Caminin yanında hiç kafe olur mu? Üstelik orada sahabe meftun. Biz her gün oraya gidip dua ediyoruz. Her kim bunu yapmışsa haksızlık ve nankörlük yapmıştır. Yazıklar olsun! Bu karar derhal iptal edilsin yoksa biz ürüyüş bile yaparız.” dedi.

“Orada kafe falan olmaz”

Bir diğer vatandaş ise “Burada sahabiler yatıyor. Orada kafe falan olmaz. Bir insan orada nasıl kafe açacak, müzik çaldıracak? Böyle olmaması lazım. Biz kesinlikle bunu istemiyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Muhabir: Kazım Şanlı