Mardin’deki aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceğini ve birinci basamağı güçlendirmek yerine sorunları daha da derinleştireceğini ifade ederek, 6-10 Ocak’ta iş bırakacaklarını belirttiler.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, meslek onurlarını ve halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

Yönetmelikle getirilen performans kriterlerinin ve cezai kesintilerin meslek onurunu zedelediğini belirten Mardin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Yılmaz Sekizkardeş, bu yönetmelik kararının iş güvencesini tehdit ettiğini ve sağlık hizmetlerini aksattığını kaydetti. Sekizkardeş, özellikle Hastalık Yönetim Platformu (HYP) gibi sistemlerin sağlık çalışanlarını “veri memuru” haline getirdiğini vurguladı.

Sekizkardeş, “Bu yönetmelik, reçetelerimizi bile denetim altına alıyor. Yazdığımız antibiyotik, ağrı kesici ya da mide ilacı nedeniyle gelirimiz kesiliyor. Hastalarımızın ihtiyacına göre reçete yazmak bizim görevimiz. Tedavi ettiğimiz hastalar nedeniyle maaşlarımızın azaltılmasını kabul etmiyoruz. Biz sağlık çalışanıyız, esnaf değil! ASM’lerin elektrik, su, tıbbi malzeme ve personel giderlerini karşılamak bizim sorumluluğumuz olmamalı. Hekimler artık cebinden para harcamak zorunda kalıyor. Bu sürdürülebilir değil.” şeklinde konuştu.

“Veri giriş memuru değiliz”

HYP’nin hastalara hiçbir fayda sağlamadığını, aksine kendilerini veri giriş memuruna dönüştürdüğünü vurgulayan Sekizkardeş, “Biz zaten hastalarımızın tıbbi takibini yapıyoruz. HYP’ye 2-3 dakikalık veri girişi yapmamız isteniyor, üstelik bunu yapmazsak gelirimiz kesiliyor. Bu veri girişlerinin hastalara bir faydası yok. Sağlık Bakanlığı bu verileri ne için kullanıyor? Bilimsel çalışma yapmak ya da birilerine akademik unvan kazandırmak için mi? Sağlık bilgilerini sigorta şirketlerine mi satıyorsunuz? Sorularımıza cevap istiyoruz!” ifadelerini kaydetti.

Sekizkardeş, “Hekimleri bilgisayar oyunu figürüne çevirdiniz. 70 puanın altında kalanların sözleşmesini feshediyorsunuz. Bu, mesleki bağımsızlığımızı ve onurumuzu yok etmek demek. İş güvencemizi tehdit ederek sağlık sistemini iyileştiremezsiniz." dedi.

Hırsızlık suçundan araması bulunan 2 kişi yakalandı Hırsızlık suçundan araması bulunan 2 kişi yakalandı

“Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı”

Sağlık emekçileri olarak taleplerini ileten Sekizkardeş, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı. Hekim başına düşen nüfus 2 bini geçmeyecek şekilde ASM’ler artırılmalı. Güvencesiz ve kadrosuz çalışmaya son verilmeli, çalışan maaşları iyileştirilmelidir. Çalışanlara emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı, çalışanların güvenliği sağlanmalıdır.”şeklinde aktardı.

Basın açıklamasına; Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) katıldı. 

Kaynak: İLKHA