Mısır hasadının devam ettiği Batman'da yaklaşık 90 bin ton civarında bir rekolte bekleniyor.
Yaklaşık 65 bin dekarlık alanda ekimi yapılan mısır hasadı için yoğun bir tempoyla çalışan çiftçiler, bir yandan hasat yapmanın sevincini, öte yandan da hasadını yaptıkları mısırı satmanın telaşını yaşıyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman'da hızla devam eden mısır hasadının yüzde 50'sinin bittiğini söyledi.
Mısır alım fiyatının ise halen açıklanmadığını belirten Doğan, "Ancak henüz bildiğiniz gibi Bakanlık tarafından mısır fiyatları açıklanmadı. Tabi şu anda piyasa ton başına tarladan, çiftçinin elinden 7 bin 700-7 bin 800 civarında bir fiyatla almaktadır. Bu fiyat yeterli değildir." dedi.
"Çiftçi mısır alım fiyatının düşük açıklanmasından endişeli"
Üretim girdilerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Doğan, "Bu durum çiftçiyi ancak başa baş kurtarabilmektedir. Ama hububatın durumunu özetlemek için şöyle bir söyleyeyim; Çiftçi diyor ki aman Tarım Bakanlığı fiyat açıklamasın. Çünkü açıklayacağı fiyatın ne olacağını bilmiyor. Bu durumda da açıklanacak fiyatın beklentilerden daha düşük olması durumunda piyasayı daha da düşüreceği, dolayısıyla şu anki fiyatla yetinmek durumda kalacağını, en azından zarar etmeyeceğini düşünüyor." diye konuştu.
"Çiftçi önünü görmeli"
Tarımsal üretimde planlamaya gidilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, "Çiftçinin önünü görmesi lazım. Ektiği ürünü ne zaman, nasıl, ne kadar fiyata satacağını, kârını, zararını bilmesi lazım. Bunun da çaresi sözleşmeli tarıma geçmektir. Sözleşmeli tarımla çiftçi tohumunu toprağa attığı gün 7-8 ay sonra ne kadar kâr elde edeceğini bilmesi gerekiyor. Böyle bir tarımsal planlamaya geçilmesi lazım." ifadelerini kullandı.
"Çiftçiyi köyde tutmalı, genç nüfusu tarımsal üretime yönlendirmeliyiz"
Her sene olduğu gibi bu sene de çiftçinin durumunun iyi olmadığını dile getiren Doğan, "Çiftçiyi köyde tutabilmek için, genç nüfusu tarımsal üretime yönlendirmek için bütün bunların ele alınıp değerlendirilmesi lazım. Bunun için çözüm üretilmesi lazım. Kısacası çiftçimiz mutlu değil. Tarım Bakanlığı yetkililerinden çiftçilerimizin mutlu olması için çalışmalar yapmasını talep ediyoruz." açıklamasında bulundu.
"Tarımsal üretimin altyapısı planlamalıdır"
Mısırda bu sene rekoltenin iyi bir durumda olduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:
"Çiftçiyi kurtaracak olan rekoltedir. Türkiye ortalaması sanırım 8-9 milyon tonluk bir mısır üretimi söz konusudur. Bu sene beklenti yine 8 buçuk milyon ton civarındadır. Batman ilimizde toplamda 65 bin dekarlık bir alan ekilmiş. Rekoltemiz 90 bin ton civarıdır. Çiftçilerimizin daha iyi üretim yapması, genç nüfusun tarımla iştigal edilebilmesi için tarımsal üretimin altyapısının planlamasının yapılması gerekir."