Bölge

Ziraat Mühendisi Doğan: Anız sürüm desteğiyle anız yangınlarının önüne geçilebilir

Yakın zamanda Diyarbakır ve Mardin'de tarlalarda çıkan anız yangınlarda feci olayların yaşandığını anımsatan Doğan, yangınlarda 15 kişinin vefat ettiğini, birçok hayvanın telef olduğunu ve binlerce dönüm hububatın ise zarar gördüğünü aktardı.

Anız yangınlarının ülkede her zaman problem ve ciddi zararlara neden olduğunu ifade eden Doğan, anız yangınlarının başta tarım arazilerine büyük zararlar verdiğini belirtti.

"Anız yangınları topraktaki canlıları yok ediyor"

Anız yangınlarının toprakta ilk 10-15 santimdeki bitki elementlerini ve orada yaşayan canlıları yok ettiğini vurgulayan Doğan, "Bunlar toprağın gelişmesi için son derece gerekli olan canlı ve bitki besin elementleridir. Anız yangınları bunların büyük oranını yok etmektedir ve özellikle bu tarımsal üretimi verim açısından olumsuz etkilemektedir." dedi.

"Anız yangınlarının maddi ve manevi zararı var"

Anız yangınlarının aynı zamanda toprağın yapısını da bozduğuna dikkat çeken Doğan, "Bunlarla birlikte can kaybına neden olabilmektedir. Ana yollara yakın mesafede trafik kazalarına neden olabilmektedir. Orman olan yerlerde orman yangınlarına sebep olabilmektedir. Hem maddi hem de manevi yönüyle büyük zararlar vermektedir." diye konuştu.

2017 yılında Batman'da yapılan anız çalıştayından sonra kent genelinde anız yangınlarının yüzde 90 oranında gerilediğine işaret eden Doğan, bunun devamlılığını dilediklerini kaydetti.

"Çiftçiler sürüm için desteklenmeli"

Anız yangınlarının sona ermesi için yetkililere önemli görevlerin düştüğünü belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Çiftçiler ekinlerini kaldırır kaldırmaz sürüm yapabilirler. Bu çiftçiye ayrı bir külfet getirmekle birlikte zor bir işlemdir ama yapılması durumunda hem toprağa faydası vardır hem de gelecek yıl ekimi için toprak hazır hale geliyor. Bunun Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmesi şeklinde bir destek olursa, umarın ki bütün çiftçiler anız bozmaya gider ve sürüm yapar. Bu durumda tarımsal desteklemelere anız bozma, yani sürme desteği de verilirse yüksek oranda anız yangınlarını hem azaltacak hem tarımsal verimi artıracak hem de çiftçilerimiz bir destek alacaktır. Dolayısıyla meydana gelebilecek olayların da önüne geçilmiş olacaktır." (İLKHA)