Genel

Vatandaşlar kışlık odunlarını almaya başladı

Hava sıcaklıklarının düşmesi ile beraber kış hazırlıklarına başlayan vatandaşlar, odun ve kömür satıcılarına akın etti. Satışlardan memnun olan oduncular ise doğal gaz kullanımın artmasıyla işlerinin eskisi gibi olmadığını söyledi.

Kışlık yakacak odun ve kömür satışlarındaki hareketlilikten dolayı esnaf satışlardan oldukça umutlu. Vatandaşları şimdiden odun almaları yönünde uyaran esnaf, kış aylarına girilmesiyle hem kuru odun bulmada sorun yaşayacaklarını hem de fiyat artışlarının olabileceği uyarısında bulundu.

Oduncular, kömür fiyatlarının dövize dayalı ve yüksek olduğu için satmadıklarını ama geçen sene 3 bin 500 lira ila 4 bin lira arasında olan odunun tonunun bu sene 5 bin liraya satıldığını ama bu fiyatın havaların soğumasıyla değişebileceğini söyledi.

"Vatandaş odun ihtiyacını şimdiden alıyor ki kış ayında sıkıntı yaşamasınlar"

Odun sezonunun başlamasından dolayı durmadan çalıştıklarını belirten Hasan Taş, "Doğal gaz kullanımının artması işlerimizi olumsuz etkilemesine rağmen işlerimiz az da olsa var. Kış aylarına bir iki ay kalmasına rağmen vatandaş odun ihtiyacını şimdiden alıyor ki kış ayında sıkıntı yaşamasınlar. Biz de şimdiden fırınlara, lokantalara ve evlere göre odunlarımızı hazırlıyoruz ki almaya geldiklerinde hazır olsun. Bizden 250 kilogram, yarım ton, bir ton ve 4 tona kadar bütçelerine göre odun alan var. Geçen sene kuru odunun tonu 3 bin 500 liraydı ve bu sene ise 5 bin lira oldu. Enflasyona göre normal bir fiyat artışı oldu. Odunu, doğal gazı olmayan ve maddi durumu düşük vatandaşlar alıyor. Vatandaşlara tavsiyemiz kış ayıları gelmeden odunlarını almalarıdır. Çünkü kış aylarında hem kuru odun kalmayabiliyor hem de fiyat arta biliyor." şeklinde konuştu.

"Doğal gaz kullanımının artması işlerimizi olumsuz etkiledi"

27 senedir odunculuk mesleğinde çalıştığını ve odun satışı yapılan ayda olduklarını belirten İsa Durmaz ise şunları söyledi:

"Vatandaş hem fiyat artışından hem de kuru odun bulmama olasılığından dolayı şimdiden kışlık odun ihtiyaçlarını alıyorlar. Ağaçlarımız genelde Bitlis yöresinden bizlere geliyor. Biz de onları hizarla kesip parçalara ayırdıktan sonra isteyen müşterimizin evine gönderiyoruz. Doğal gaz kullanımının artmasından dolayı işlerimiz eskisi gibi yok. Bu yüzden çoğu odun satıcısı işyerini kapatmak zorunda kaldı. Doğal gaz kullanmayan ve fakir insanlar odun alıyor. Kömür, döviz üzerinde satıldığı ve fiyatı çok yüksek olduğu için satmıyoruz. Tabi millet de bundan dolayı alamıyor. Kış aylarında kuru odun kalmama ihtimali yüksek olduğu için ihtiyacı olanların erkenden almalarını tavsiye ediyorum."