TMO çiftçiden aldığı ürünün ücretini 45 gün ödemeli satınca, çiftçi yüzünü peşin paraya ürün satın alan tüccarlara dönderdi. Vaziyet böyle olunca TMO ve lisanslı depolar ise yaklaşık 70-80 bin ton buğday ve arpa alımı ancak yapılabildi.

SİLOLARIN YARISI BOŞ KALDI

Batman genelinde buğday ve arpa hasadı sonrası çiftçinin ilk adresi piyasa olmuştu. Piyasa, TMO’nun verdiği başfiyatın 1-2 lira daha aşağısında seyretmesine rağmen hububat üreticileri tüccarı tercih ediyor. TMO, makarnalık buğdayın kilogramına 8-10 TL arasında fiyat verirken, piyasa aynı buğdayın kilogramını 8-8.50 TL’den alıyor. Batman Ovası’ndaki hububat üreticileri, un fabrikaları başta olmak üzere ürününü tüccar ile çevre İl’lerdeki sanayi kuruluşlarına satıyor. TMO’nun hububat taban fiyatlarını yetersiz bulan çiftçiler: “Hasadın ardından borçları ödemek için mecburen piyasaya yöneliyoruz. TMO’ya teslim edilen ürünün bedeli 35 ya da 45 gün gibi bir alınabiliyor. Bu da bizi zor durumda bırakıyor” dediler.

TMO VE LİSANSLI DEPOLARA 80 BİN TON ÜRÜN

Geçen yıla göre hububat alımında piyasaya göre TMO ve lisanslı depolar geride kaldı. Üreticiler, Kurban Bayramı sonrası hasat mevsimiyle birlikte ürününü un fabrikaları başta olmak üzere piyasaya satmak için kapı kapı dolaştı. Verilen başfiyatların geçen senenin bile altında kaldığını belirten bazı üreticiler: “TMO’nun başfiyatı bu yıl bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yine de Batman bölgesinde lisanlı depolar ile TMO Başmüdürlüğüne 80 bin ton civarında ürünün teslim edilmesi önemli bir rakamdır. Hasadı yapılan ürünün yüzde 60’ı bu yıl piyasaya gitti. Vergi kesintileriyle beraber neredeyse TMO’nun verdiği fiyat ile piyasanın fiyatı eş değer oluyor” diye konuştular.