Türkiye'de Tarım Öğretiminin 179. yılı kapsamında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, Diyarbakır'daki tarım kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve öğrenciler katılım sağladı.
Etkinlik, Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrenci temsilcisi Deniz Cem Aslan’ın öğrenciler adına yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Kamuran Eronat, tarımın insanlık tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, Mezopotamya’da başlayan tarım serüveninin, bitki ve hayvanların evcilleştirilmesiyle medeniyetlerin gelişimine zemin hazırladığını ifade etti.
Dekan Prof. Dr. Muzaffer Denli, konuşmasında sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak için nitelikli ve yetkin Ziraat Mühendislerine olan ihtiyacın önemine dikkat çekti. Ayrıca, tarımsal eğitimin, günümüzün ihtiyaçlarına uygun bilgi ve becerilere sahip uzman bireyler yetiştirmesi gerektiğini vurguladı.
Panelde, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhittin Tutkun, “Tarımsal Eğitimin Tarihçesi ve Gelişimi” başlıklı konuşmasında tarımsal eğitimin geçmişten bugüne geçirdiği evreleri aktardı.
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “Diyarbakır’daki Tarım Potansiyeli ve Mevcut Durumu” hakkında bilgiler sunarken, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral ise “GAP’ın Yeni Ufku” başlıklı sunumunda GAP İdaresi Başkanlığı’nın bölgedeki tarımsal kalkınma projelerini ve hedeflerini paylaştı.
Panelin sonunda, mesleklerinde 60 ve 50. yılını dolduran Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Durmuş Ali Atalay ve Prof. Dr. Abuzer Sağır’a, ayrıca sunum yapan panelistlere katkılarından dolayı teşekkür plaketleri takdim edildi ve etkinlik hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.