1925: 1926 yılı bütçesinde gelir 218 milyon TL olarak hesaplandı. Bu rakamlar bir imparatorluğun bakiyesi olan bir devlet için hazin bir tablonun göstergesiydi ve halkın sefalet içinde yaşadığını belirtiyordu. Bu sefalet tablosu, savaştan çıkmış bir ülke için normal karşılansa da asıl sorunun savaş olmadığı; on yıllar geçmesine rağmen aynı sefaletin devam ediyor oluşuyla anlaşılacak ve Cumhuriyet’in halkın ekonomik refahını sağlayamadığı ve bunun için de gerekli çabayı sarf etmediği görülecekti.

1938: Japonlar, Çin’in Kanton şehrini işgal etti. 1937’den beri Çin’le savaşan Japonya, Uzakdoğu’da ve Pasifik’te yayılmacı bir politika izlemiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda Mihver Devletleri’nin yenilgisiyle ABD ve Avrupa tüm güçlerini Japonları durdurmak için sarf etmiş ve Japonya, tarihinin en ağır mağlubiyetini alarak durmuştur.

1950: Çin askerleri Tibet’i işgal etti. Tibet’te özgürlük mücadelesi veren halk, Tibet’in özgür bir krallık olduğunu ve Çin tarafından işgal edildiğini savunmaktadır.

1970: 2 Amerikalı General ile 1 Türk Albayını Erzurum’dan Kars’a götüren U-8 tipi Amerikan uçağı rotayı şaşırarak Sovyet topraklarına indi. Diplomatik temaslar sonunda geri alındı.

1999: Laikçi, Kemalist çevrelerin sayılı isimlerinden, Cumhuriyet gazetesi yazarı Ahmet Taner Kışlalı, evinin önünde arabasına konulan bombalı paketin patlaması sonucu öldürüldü. Cenazesine ordunun tam kadro katılması özellikle dikkat çekti. 28 Şubat Darbesi’ni bin yıl sürdürmeye çalışan dönemin komutanları, bunu başarabilmek için bir bahane daha bulmuşlardı. Birkaç yıl sonra bu tür olayların derin devlet tarafından yaptırıldığı iddiası bir takım delillerle kuvvet kazanacak ve 12 Eylül Darbesi öncesi darbe zemini oluşturabilmek için yapılan kirli eylemlere atıfta bulunulacaktı.

1999: Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de, kalabalık bir alışveriş merkezine yapılan roket saldırısında 110 kişi öldü, 400 kişi yaralandı. Olayın Rusya ve işbirlikçisi kukla Çeçen yönetiminin bir tezgâhı olduğu ve Çeçen mücahitlerin halkın gözünden düşürülmelerinin hedeflendiği düşünülmektedir.

2004: Usta tiyatrocu Hasan Nail Canat vefat etti. Tiyatro, skeç, ortaoyunu ve sinemada kendine has tiplemeleriyle ve İslami çizgisiyle tüm kesimlerin ilgi ve beğenisini kazanan Hasan Nail Canat, dindar yaklaşımla ele aldığı romanlar da kaleme aldı. Bunların en başında Afgan cihadını konu alan Nur Dağındaki Çocuk ve Yaralı Serçe gelmektedir.

2007: Anayasanın değiştirilen 27 maddesi halk oylamasına sunuldu. Yapılan referandum sonucunda “EVET” diyenler %70, “HAYIR” diyenler %30 oldu. Bu sonuca göre: 12’nci cumhurbaşkanından itibaren tüm cumhurbaşkanlarını halk seçecek; genel seçimler 4 yılda bir yapılacak; cumhurbaşkanı 5+5 yıl olmak üzere 2 dönem görev yapabilecekti.

2014: Bingöl’ün Karlıova ilçesinde PKK’lilerce evi taranarak şehid edilen Hüda Par Üyesi Cengiz Tiryaki, dava arkadaşları tarafından tekbirler eşliğinde ebediyete uğurlandı.

2015: Yemen’de evi bombalanan ve ağır yaralanan 6 yaşındaki Ferid Şevki’nin doktorlardan ricası, onu gömmemeleriydi. 3 gün boyunca verdiği yaşam mücadelesini kaybeden Ferid, Yemen’deki acının sembolü oldu.

Diyarbakır'da hava nasıl? Diyarbakır'da hava nasıl?