Doğu Afrika’da komşu ülkeler Etiyopya ve Somali arasında liman anlaşmazlığı çözüm bekliyor.
Türkiye, Etiyopya ve Somali arasındaki liman sorununa çözüm getirmek için Ankara'da gerçekleştirilecek görüşmelere arabuluculuk yapıyor.
Türkiye'nin ara buluculuğunda, Etiyopya ile Somali arasında yürütülen Ankara Süreci kapsamında iki ülke heyetleri bugün Ankara'da bir görüşme gerçekleştirecek.
Etiyopya ve Somali ilişkileri, ocak ayında Addis Ababa’nın Somaliland'a ait 20 kilometrelik sahil şeridini, bağımsızlığının tanınması karşılığında kiralamayı kabul etmesiyle gerginleşmişti.
Etiyopya, dünyada denize erişimi olmayan en büyük nüfusa sahip ülke.
Eritre'nin 1991'de fiilen Etiyopya'dan ayrılması ve 1993'te hukuken bağımsızlığını kazanmasıyla denize erişimini kaybeden Etiyopya, ekonomik nedenlerle Kızıldeniz'e erişim konusunu gündemde tutmuş, Somaliland ile 1 Ocak'ta bu yönde bir Mutabakat Muhtırası imzalamıştı.
Söz konusu muhtıra, Somaliland'ın tanınması vaadini içermesi nedeniyle Somali'nin tepkisini çekmişti.
Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi, anlaşmanın tamamlanmasıyla Etiyopya'nın kendilerini "bağımsız" olarak tanıyacağını söylemişti.
Mogadişu, anlaşmayı hukuka aykırı olarak niteleyerek Etiyopya büyükelçisini sınır dışı etme ve ülkede eş-Şebab'a karşı mücadeleye yardımcı olan binlerce Etiyopya askerini sınır dışı etme tehdidinde bulunmuştu.
Somali ve Etiyopya Dışişleri Bakanları geçen ay Ankara'da bir araya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile birlikte aralarındaki anlaşmazlıkları ele almış ve yeni bir görüşme düzenlenmesi konusunda mutabakata varmıştı.
Türkiye son yıllarda Somali hükümetinin yakın bir müttefiki haline geldi. Ankara, Afrika ülkesinde okullar, hastaneler ve altyapı inşa etti, 2017'de Mogadişu'da en büyük denizaşırı askeri üssünü açtı. Bu yılın başlarında Türkiye ve Somali, savunma ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladı.