Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Programı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak ulaştırma, altyapı ve Suriye ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin stratejik coğrafi konumunun sunduğu fırsatları değerlendirdi. “Sadece 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ve 1,5 milyar insana ulaşabiliyoruz. 51,2 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla ve 12,5 trilyon dolarlık ticaret hacmine erişim sağlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin ulaşım altyapısında sağladığı gelişmeleri anlatan Uraloğlu, 2002 yılında 6.101 kilometre olan bölünmüş yol ağının bugün 29.700 kilometreye çıktığını belirterek, “Sadece 6 ili birbirine bağlayabiliyorduk, şimdi 77 ili bağladık. Şehirler arası ortalama hız 40 km/sa iken bugün 90 km/saate ulaştı. Bu altyapı olmasaydı bugün bulunduğumuz noktaya gelemezdik” ifadelerini kullandı.

Demiryolu yatırımlarına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin hızlı tren işletmeciliğinde Avrupa’da 6., dünyada 8. sıraya yükseldiğini vurguladı. “2.251 kilometre hızlı demiryolu inşa ettik ve mevcut demiryollarını tamamen yeniledik” dedi.

Havayolu taşımacılığındaki gelişmelere de değinen Uraloğlu, 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısının bugün 58’e ulaştığını, yolcu trafiğinin ise 34 milyondan 231 milyona çıktığını ifade etti. İstanbul Havalimanı’nda bu yıl 80 milyon yolcunun ağırlanacağını belirten Bakan, havacılık sektöründeki büyümeye dikkat çekti.

Bakan, Türkiye’nin internet altyapısında da ciddi ilerlemeler kaydettiğini ifade ederek, fiber optik kablo ağının 600 bin kilometreye yaklaştığını açıkladı. Ortalama internet hızının 80 Mbps’ye kadar çıkabildiğini ancak kullanıcı taleplerinin genelde 35-40 Mbps seviyesinde olduğunu söyledi.

Bakan Uraloğlu, Suriye'deki mevcut durum ve Türkiye’nin katkıları hakkında kapsamlı açıklamalar yaptı. Suriye’nin her alanda desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Bakan, Şam ve Halep havalimanlarında yapılan incelemelerde radar ve x-ray sistemlerinin bulunmadığını, pistlerde ciddi eskimeler olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Türkiye’nin bu alanlarda eylem planı hazırladığını ifade etti.

TOOG'un renkleri neler, en çok hangisi tercih ediliyor? TOOG'un renkleri neler, en çok hangisi tercih ediliyor?

Suriye’deki demiryolu altyapısının yeniden canlandırılacağını belirten Uraloğlu, Osmanlı döneminde Hicaz’a kadar uzanan demiryollarını örnek göstererek bu hattın yeniden işler hale getirilmesi için çalışmalar yapacaklarını duyurdu.

Suriye’nin Akdeniz’e açılan kapı olması nedeniyle limanlarının gelişmesi gerektiğini ifade eden Uraloğlu, Türkiye ve Suriye arasında yapılabilecek muhtemel Deniz Yetki Anlaşmalarıyla iki ülkenin etkinliğinin artırılabileceğini söyledi. Ayrıca, petrol ve hidrokarbon arama konularında iş birliği yapılabileceğini belirtti.

Suriye’nin 20-30 yıl gerisinde kalan haberleşme altyapısını iyileştirmek için de planlar yaptıklarını açıklayan Bakan, memur maaşlarının ödenmesi ve silahlı grupların silah bırakması gibi kritik konuların da gelecekte gündeme gelebileceğini vurguladı.

Türkiye’nin hem Suriye’de hem de kendi sınırları içinde ulaştırma, altyapı ve iletişim alanlarında yürüttüğü projelerle bölgedeki etkinliğini artırmayı hedeflediğini belirten Bakan Uraloğlu, bu çalışmaların Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayacağını söyledi.