Bazı tefsirlerde, rüya; ruhun uykuda alınması ve geri gönderilmesi esnasında gördüğü veya kendisine bildirilen şeyler olarak açıklanmıştır.
Peki rüyaların tabir edilmesi ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlarımız nelerdir?
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, konuyla ilgili sorulan "Rüya ilk yorumlandığı şeklinde mi çıkar" sorusuna yanıt verdi.
Halk arasında yaygın olan "rüya nasıl yorumlanırsa öyle çıkar" ve "rüya, ilk yorumlayan kişinin dediği gibi çıkar" inançlarının dini bir temelinin olmadığı belirtilen Fetva Kurulu'nun açıklamasında, konuya ilişkin detaylar şöyle yer aldı:
"Bu anlamları çağrıştıran rivayetlerin bazıları uydurmaya yakın derecede zayıf kabul edilmektedir. Sahih kabul edilen bazı rivayetleri ise alimler şöyle yorumlamıştır: Rüya tabir edilirken eğer ilk kişinin yorumu isabet ederse tabir ettiği şekilde gerçekleşir. Yorum isabet etmezse tabir ettiği şekilde gerçekleşmez (Nevevî, Şerhü Müslim, XV, 35).
Nitekim rivayet edildiğine göre birisi Peygamber Efendimize (Aleyhisselatu Vesselam) rüyasının tabirini sormuş, Hazreti Ebû Bekir de rüyayı yorumlamak için Peygamberden izin almış ve rüyayı yorumlamıştır. Yorumunu yaptıktan sonra isabet edip etmediğini sormuş, Peygamber Efendimiz de (Aleyhisselatu Vesselam): 'Bir kısmında isabet ettin, bir kısmında ise hata ettin' demiştir (Buhârî, Tabîr, 47, No: 7046; Müslim, Rüya, 17, No:2269).
Eğer "rüya, ilk yorumlayanın ve herhangi bir kişinin yorumladığı gibi çıkar" inancı doğru olsaydı Peygamber Efendimiz (Aleyhisselatu Vesselam) Hazreti Ebû Bekir'e, yorumun bir kısmında isabet ettin, bir kısmında ise hata ettin, demezdi."