Sağlık

Osteoporoz ve Kemik sağlığı üzerine önemli bilgiler

Kemikler, canlı dokulardan oluşur ve sürekli olarak yenilenir. Ancak, 30 yaşından sonra eski kemik dokusu daha hızlı yıkılırken, yeni kemik dokusu yeterince hızlı oluşmaz. Bu durum, osteoporoz olarak bilinen kemik zayıflaması ile sonuçlanır. Osteoporoz, kemiklerin güçsüzleştiği bir durumdur ve erken safhalarında genellikle belirti göstermez. Kemiklerinizi koruyarak bu sorunla daha geç karşılaşabilirsiniz.

Kemiklerinizi Koruma Yöntemleri

1. Çocukluk Döneminde Önlem:

Kemik sağlığına erken yaşlarda dikkat etmek en iyi önlemdir. Ancak, yaş ilerledikçe kemik kaybını geciktirmek veya geri döndürmek için alınabilecek önlemler her yaşta etkilidir.

2. Kalsiyum ve D Vitamini:

Kalsiyum: İskelet yapımız, vücuttaki kalsiyumun %99'unu içerir. Kalsiyum, kalbin, sinirlerin ve kasların düzenli çalışması için gereklidir. Kas kasılmasından kan pıhtılaşmasına kadar birçok önemli mekanizmada hayati rol oynar. Kalsiyum açısından zayıf bir diyet, osteoporoz riskini artırır. Süt, süt ürünleri ve yapraklı sebzeler gibi besinler kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumu sağlar.

D Vitamini: Vücudun kalsiyumu emmesi için gereklidir. Yeterli D vitamini almamak, vücudun kemiklerdeki kalsiyumu kullanmasına neden olabilir. Başlıca D vitamini kaynakları arasında süt, balık yağı, yumurta sarısı, ciğer ve somon gibi yağlı balıklar bulunur.

3. Düzenli Egzersiz:

Egzersiz: Sağlıklı kemikler için kritik öneme sahiptir. Özellikle, ağırlık idmanları (ağırlık kaldırma, koşu, yürüyüş, şınav, merdiven çıkmak gibi) kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

4. Sağlıklı Yaşam Tarzı:

Sigara: Sigara içmeyi bırakmak kemik sağlığı için önemlidir. Tütün tüketimi, kemik kaybını artırır.

Dengeli Beslenme: Moda diyetlerden kaçının. Moda diyetler genellikle vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri kısıtlar. Kilo vermek gerekiyorsa, iyi dengelenmiş bir diyet uygulayın ve doktorunuza danışın.

Sırt Ağrısı ve Kemik Sağlığı

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, sırt ağrısının yetişkin nüfusun %80'ini etkilediğini ve insanların doktora gitmelerindeki en büyük ikinci sebep olduğunu belirtmektedir. Sırt ağrısından kaçınmak ve mevcut ağrılardan kurtulmak için bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına danışmak önemlidir.

Op. Dr. Kerem Bıkmaz'ın vurguladığı gibi, kemik sağlığı ve genel vücut sağlığını korumak için erken yaşlardan itibaren önlemler almak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek kritik öneme sahiptir.