Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yeni Kanun; öğretmenlerin seçimi, yetiştirilmesi, atanması, hak ve sorumlulukları, ödüllendirilmesi, cezalandırılması ve kariyer basamaklarındaki ilerlemeleri gibi konuları kapsıyor. Aynı zamanda Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasına yönelik düzenlemeler de içeriyor.

Kanun, öğretmenliği genel kültür, özel alan eğitimi ve mesleki bilgi gerektiren bir ihtisas alanı olarak tanımlıyor. Öğretmen olarak atanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikler ve hangi eğitim programlarının öğretmen yetiştirme alanlarına kaynaklık edeceği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Batman Üniversitesi akademik başarıda yükselişte Batman Üniversitesi akademik başarıda yükselişte

Kanunla birlikte, öğretmen adaylarının eğitim süreçleri ve atamalarında önemli değişiklikler yapıldı. Milli Eğitim Akademisi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi için eğitim programları hazırlayıp uygulayacak. Akademi, bu personelin yeterliliklerini belirleyip, şartlara göre güncelleme yapacak. Ayrıca, öğretmenlere mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve dijital yeterlilikler kazandırılacak. Talep halinde, diğer kamu kurumları personeline de eğitim verilebilecek.

Aday öğretmenler akademide hazırlık eğitimine tabi tutulacak ve her teorik ders için en az iki yazılı sınav yapılacak. 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacak. Başarısız olan adaylara bir sınav hakkı daha verilecek, ancak başarısızlık durumunda akademi ile ilişkileri sonlandırılacak.

Hazırlık eğitiminde öğretmen adayları, edinilen bilgi ve becerilerin öğretim ortamına aktarılması konusunda üç kez değerlendirilecek. Eğitime devam zorunlu olacak ve sağlık mazereti olan adayların kayıtları dondurulacak. Diğer mazeretler için ise 10 güne kadar izin verilebilecek.