Gündem

Öğrenciler ektiklerini biçtiler

Tarım uygulamalarını teorik ve pratik eğitimlerle öğrenen Malatya'nın Battalgazi Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte 200 dekarlık alana ekimini gerçekleştirdikleri buğdayların hasadını gerçekleştirdi.

Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, tarım, gıda teknolojisi ve yiyecek içecek hizmetleri alanlarında, 275 öğrenciyle eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden okulun bünyesinde, 350 dekar ekilebilir arazi bulunuyor.

Okulda buğday üretimi, yem bitkileri, rulo çim, sebze fidesi, yemek, ekmek ve yumurtacı tavuk üretimi gibi faaliyetler devam ediyor. Bu yıl ekimi yapılan 200 dekar buğday alanından 100 tondan fazla buğday hasadı bekleniyor.

"Yaşamın devam edebilmesi için hava, su ve gıdaya ihtiyacımız var"

Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen hasat töreninde konuşan Vali Ersin Yazıcı, Türkiye ekonomisi için tarımın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tarımsal faaliyetleri başarıyla gerçekleştirmektedir. Birkaç yıl önce yaşanan pandemi dönemi ile birlikte bütün dünya sıkıntılı bir süreç yaşadı. Bildiğimiz bir gerçeği bu süreçle tekrar hatırladık. Pandemi döneminde birçok şey öğrendik ama en önemlisi şuydu; zenginliklerimizin pek de işe yaramadığı gerçeğini tecrübe ettik. Yaşamın devam edebilmesi için su ve havadan sonra gıdaya ihtiyaç vardır. Devlet olarak, tarımsal faaliyetleri desteklemek ve çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi için sorumluluklarımızı yerine getirerek, katkı sunmaya devam edeceğiz. Gıdayı, çiftçilerimizin üretimi doğrultusunda elde ediyoruz. Pandemi'den sonra en stratejik sektörün tarım olduğunu tüm dünya olarak, hep beraber bir kez daha öğrendik. Dolayısıyla Malatya'mızda başta kayısı olmak üzere, buğday, arpa ve diğer ürünleri en kaliteli bir şekilde üretmeye devam edeceğiz. Çiftçilerimiz mahsulleri üretirken her daim dünya standartlarında üretmeli ve en iyi üretim yaptığını bütün dünyaya göstermelidir. İhraç ettiğimiz her ürünün, geri dönüşümüne sebep olmadan ne üretiyorsak, en kalitelisini üretmeliyiz. Malatya Valiliği olarak her daim çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Malatya çiftçimizin bol ve bereketli bir dönem geçirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

"200 dekar alana ekimini gerçekleştirdiğimiz buğdaydan yaklaşık 100 tonun üzerinde hasat elde etmeyi hedefliyoruz"

İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır ise "1965 yılında pamuk üretim çiftliği olarak kurulan bu tesis daha sonra Ziraat Okulu olarak şehrimize uzun yıllar hizmet sunmuştur. 2006 yılında Bakanlığımıza devredilen okulumuz bünyesinde tarım, hayvan yetiştiriciliği, gıda teknolojisi ve yiyecek içecek alanlarında hizmet vermektedir. 275 öğrencimiz okulumuzda eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmekte olup, okulumuzun alanı toplamda 350 dekardan oluşmaktadır. Okulumuzda buğday, yem bitkileri, rulo çim üretimi, yemek, ekmek ve yumurtacı tavuk üretimi hizmetleri verilmektedir. Sene başında 200 dekar alana ekimini gerçekleştirdiğimiz buğday yaklaşık 100 tonun üzerinde hasat elde etmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca okulumuz bünyesinde üretilen ekmekler, yatılı pansiyonlarımızda kalan öğrencilerimize ve taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerimize ulaştırılmaktadır. Yaklaşık 15 bin öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamında olup öğrencilerimize yemek hizmetinden yararlanmaktadır" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Yazıcı, biçerdöver ile yapılan hasadın dorseye aktarımı ve okul içerisinde bulunan Endüstriyel Ekmek Üretim Tesisinde incelemelerde bulunulmasıyla program sona erdi.

Programa Vali Ersin Yazıcı’nın yanı sıra, İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, öğretmenler, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.