Yerel medya, Yunus'un atanmasına ilişkin kararın, devlet başkanının Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler hareketinin liderleriyle 6 Ağustos akşamı yaptığı toplantı sonrasında alındığı bilgisini verdi.
Geçici kabinenin geri kalan üyelerinin çeşitli siyasi partilerle yapılacak istişareler sonrasında kesinleşeceğini bildirildi.
Bangladeş Devlet Başkanı , Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa edip kaçmasının ardından geçici bir hükümet kurmak için Salı günü parlamentoyu feshetmişti.
Daha önce Yunus, Hasina'ya yönelik protestolara katılan göstericilerin ısrarıyla geçici kabineye başkanlık etmeye hazır olduğunu söylemişti. Siyasetten her zaman uzak durmasına rağmen onların güveninden etkilendiğini belirten Yunus, ülkede serbest seçimlerin düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.
84 yaşındaki Yunus, şu anda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin davetlisi olarak özel konuk olarak Paris'te bulunuyor. Kendisi yurtdışında da tedavi görüyor. Yunus'un "en kısa sürede" Bangladeş'e dönmesi bekleniyor.
Muhammed Yunus kimdir?
Ekonomik kalkınmaya yönelik çalışmalarından dolayı 2006 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Yunus, 1983 yılında kurduğu Grameen Bankası aracılığıyla Bangladeş kırsalındaki yoksullara mikro kredi sağlamaya başlayınca uluslararası tanınırlık kazandı. Yunus kısa süre sonra kendisini, aldığı kredilere yıllık yaklaşık yüzde 20 faiz oranı ödemek zorunda olan çiftçileri mali olarak dolandırmakla suçlayan Hasina ile anlaşmazlığa düştü.
2022'de Bangladeş Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, Nobel ödüllü kişinin hayır kurumları hakkında soruşturma başlattı. Daha sonra bir Dakka mahkemesi Yunus'u ve kurduğu telekomünikasyon şirketi Grameen Telecom'un diğer 13 çalışanını çalışma fonundan fonları zimmete geçirmekle suçladı.